Modiga Norge nätröstade

Norge har gått till lokalval i skuggan av terrordådet. Enligt prognosen ett riktigt dåligt val för Sverigedemokraternas systerparti Fremskrittspartiet och ett riktigt bra för Høyre.

Oavsett partisegrare, är valet en seger för demokratin. Norge vågade testa webröstning i 10 kommuner.  Och lät 16-åringar rösta i ett antal försökskommuner, en fråga som drivits av ex Röda korsets Ungdomsförbund. Tove Jonsson ordf:

– Jag blir nästan lite avundsjuk på norrmännen. Jag tror att det är såhär man måste göra för att få med sig folket i frågan. Man måste testa det. SR

Tänk att få rösta på Feministiskt Initiativ via nätet. Tänk att slippa söka försvunna valsedlar. Eller förvägras lägga ut Fi-valsedlar. Tänk att slippa belasta miljön med papper, papper, papper. Och med all bensin, mil efter mil i vallokalsracet.  Tänk om.

/Marita

9 Comments

Trötter

Jag håller med dig om att man borde införa nätröstning även i Sverige (även om jag kanske inte skulle välja att rösta just det parti du förespråkar). Vi kan ju t.ex. deklarera via nätet så varför skulle vi inte kunna få rösta via datorn? Kan norrmännen ordna e-röstning via så borde även resten av Norden kunna fixa det. Dessutom skulle det i förlängningen kunna öppna upp för mer direktdemokrati, vilket inte vore helt fel.

Men ni skämtar väl om att ni inte fått lägga ut era valsedlar? Jag har inte läst om något sånt i riksmedia.

Reply
Fi i Västra Götaland

Hej Trötter
Håller med, känns märkligt att deklarera via nätet, men inte få rösta. Sedan har vi valhemligheter och otillbörlig påverkan som en kommentar tar upp, vilket vi måste beakta. Men som sagt, vi måste finna lösningar.

Nä, det är inget skämt. Tyvärr. Jag var själv med. Såväl PP som vi förvägrades, bla. DN skrev om det http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/vagrade-valsedlar–polisanmals och detta hände: http://fivastragotaland.se/2010/09/19/era-valsedlar-nej-tack/ . Och likadant var det 2006. http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=334 En blir så trötter:)
/Marita

Reply
FumikoFem

Det skulle verkligen vara bra om en kunde nätrösta här i Sverige. Skulle göra allt enklare.

Sen tänker jag på att det som händer i Norge med vilka partier som går fram och vad dom står för så är ytterligare något som visar på hur misogyna, konservativa, rasistiska och HBTQ-fobiska krafter växer i styrka.

Reply
Fi i Västra Götaland

Hej Fumikofem
Mmm, känns som det bjuds på tea party över hela världen. Att läsa Breiviks manifest var otroligt obehagligt. Inte “bara” för den fruktansvärda terror som drabbade Norge, utan för att retoriken och hatobjekten var så välkända och -använda. Och vi behöver inte treva sökande under stenar i högextremistmörkret för att finna dem. Motsvarande syn, snarlika attacker kommer från riksdagens partier. Göran Hägglund, KDU och SD (offentliga) använder sig mer än gärna av “elitfeminist” och “kulturvänster”, Breivik, extremhögern och SD-sympatisörer väljer “kulturmarxister”, “feminist” utan prefix, kan räcka eftersom det är ett fullt tillräckligt hatord. HBTQ är så främmande och farligt, att man mig veterligen mkt sällan använder begreppet.

Kolla SDU:s medlemsgrupp: Antifeministiska Sverigedemokrater http://sdu.nu/groups/antifeministiska-sverigedemokrater/?acpage=2 :

“Gruppen för alla antifeminister bland oss Sverigedemokrater! Kritisera och debattera feminismen och allt vad den står för.

Gruppen för alla antifeminister! Man är inte emot jämställdhet om man är en antifeminist men man är emot den kvinnomakt och allt manshat som radikalfeministerna står för.
Den här gruppen är en grupp för alla som är trötta på att höra radikalfeministernas tjat och gnat om att männen är orsaken till samhällets alla problem och att vi män alltid är gärningsmännen medans kvinnorna alltid är oskyldiga offer för oss män!
Den här gruppen har INGET EMOT KVINNOR och alla, tjejer som killar/män som kvinnor, är välkomna in i gemenskapen bara de tydligt tar avstånd från radikalfeminismen och alla dess uttalanden!

Vi vill ha lika lön för lika arbete, lika rättigheter och skyldigheter för män och kvinnor men det får inte ske genom mansförtryckande åtgärder i domstol eller genom kvotering då vi anser att all kvotering är av ondo och att enbart kompetensen ska gälla vid väljandet av folk till arbeten.”

Samma syn på kvinnor och män som vilken antifeminist som helst, endast lite annan framtoning..

/Marita

Reply
Mikael Wallgren

Tja, med tanke på att till och med it-nördarna i Piratpartiet är emot internetröstning så kanske det finns en anledning? Jo, det finns det. Valhemligheten går inte att garantera. Finns ingenting som hindrar famlijens överhuvud att övervaka röstandet, t.ex. Finns brister med dagens system med olika valsedlar också, men internetröstning i hemmet är inte säkert.

Reply
Fi i Västra Götaland

Hej Mikael
Håller med om svårigheter med valhemligheten/otillbörlig påverkan, vilket dock alltid funnits med som ett demokratiproblem. Även om väljaren ställer sig ensam bakom en skärm, kan det ha (och har) funnits klara direktiv vad personen ska rösta på. Kan ske direkt eller indirekt, som när hela familjer röstar på samma parti i generationer. Självklart gäller det inte alla, många tycker Parti X är det bästa, oavsett om finns en tyst eller öppen överenskommelse.

Man kan börja med att använda datorer i vallokalerna, som KU föreslår efter valstrulet i Örebro och Västra Götaland http://www.idg.se/2.1085/1.385900/ku-vill-infora-elektronisk-rostning Då slipper vi valsedlar som kostar ofantligt i material, tryckning och logistik. Och med ngn typ av e-legröstning, minskar vi förmodligen risken att förvägras rösta. Förhoppningsvis ser vi det redan 2014. Och tids nog, tror jag att vi kommer att rösta hemmavid eller via sms. Vore intressant att ta del av erfarenheter från ex Norge.

/Marita

Reply
johan

Naturligtvis vore det bra – VAR det bra – att elektronisk røstning tillåts i MYCKET få kommuner, men denna praktik kunde inførts redan førra valet – 2009 eller endå tidligare..
Folk utan kørkort eller bil har oftast problemer endå med att anvenda datorer, men i kommande val er detta framtidens sett att røsta!!

Reply
Fi i Västra Götaland

Hej Johan
Har du själv röstat i Norge och/eller varit i Norge under webröstningen? I så fall: vad tyckte du och hur var reaktionerna? Skulle vara jätteintressant att höra.

/Marita

Reply
FumikoFem

Marita, ja det är samma gamla misogyni och HBTQ-fobi och anti-feminism här som där. Sen tycker så många SD-väljare att det är “konstigt” att dom kallas anti-feminister… kanske för att ni har en sådan retorik? Att dom sedan snackar om att dom är för jämställdhet och inte alls har en fientlig kvinnosyn är bara lögn när en ser vad dom faktiskt skriver.

50-tals idéer om kön är vad dom förespråkar, så hur kan dom då inte tänka ett steg längre och analysera vad dom själva skriver undrar jag. Hur är det jämställt att förespråka en så konservativ syn på kön? *trött*

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.