Landet långt-bortifrån är närmare än vi tror

I länder långt-bortifrån, råder ingen demokrati. Lågt valdeltagande och medborgare som hindras att rösta. Och vi som kan det där med fria val, vi i Sverige som är så himla framgångsrika när det gäller teknik, myndigheter och säkerhet och allt annat som hör civilisationen till, vi tycker att det är bedrövligt. Vi fattar ju liksom lite (….mycket) mer. Inte.

Bedrövligt var ordet för gårdagen.

43,1 %.  Inte ens hälften av väljarna. 43,1. Pinsamt.

Valets segrare? Ingen aning. SD:s  framgångar innebär att Jämställdhet och Antidiskriminering är de stora förlorarna. Nästan bra gick det för S.

Fel. Igen. Fel som sägs bero på den “mänskliga faktorn”.  Men det är inte ju valarbetarnas fel. Det är ett systemfel, när väljare vägras sin rättighet att rösta val efter val.  Allmän rösträtt. Nästan.

Men kanske, kanske, kommer äntligen något gott ur den här soppan. Ett stor kram till Alliansen:

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) vill få utrett ett elektroniskt röstsystem i stället för valsedlar. SvD

Äntligen!

Hur det gick för Fi? Vi som fanns först efter en JO-anmälan? Vi väntar på att bli synliga igen och ta klivet ur gruppen “Övriga”. Vi väntar också på att få veta vad som döljs bakom kategorin “Ogiltiga röster – övriga” 2011 var det 3284 st röster som hamnade här. Att jämföra med 450 st år 2006.Är det så många väljare som “schabblat” (mänskliga faktorn, You know….), proteströstat, eller är det tolkningen som är boven?

Medan vi väntar, bildar vi fokusgrupper för granskning av regionpolitiken. Regionpolitiken som verkar vara intressant vid varje val, inte annars. Vi granskar regionen som arbetsgivare.  Hur kvinnor som slits ut som timvikarier faktiskt har det. De som ingen annan bryr sig om. Inte ens under valen.

Intresserad? Bli medlem och arbeta politiskt? Eller berätta om dina erfarenheter som timanställd. Bara att höra av sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.