Ku Klux Klan 3.0

Är rädsla och feghet den nya tidens ideal, frågar sig The A-Word.  En högst relevant fråga när vi vecka efter vecka möts av media som släcker ned kommentarsfunktioner. Kända kvinnor som upphör att blogga eller stänger möjlighet kommentera.  Tysta eller låta sig tystas.

Bloggaren “Fjordman” spekulerades kort efter terrorattacken vara Anders Behring Breivik . Kanske för att det var svårt att inse att det kunde finnas fler monster förklädda till reko norske gutter.  När Peder Jensens identitet blir känd,  gör han avbön. “Inte meningen”, “beklagar att jag sårat min familj”. Han är orolig för sin säkerhet och går under jorden.  Tidigare gav ett alias honom trygghet och nu söker han skydd från offentlighetens hårda dom.  VG beskriver i en artikel före-och-efter-attityder hos Fjordman och:

Den hatefulle Fjordman er antagelig død. Han vil alltid være summen av alle anonyme og rabiate kommentatorer på nett. De som vil ha full ytringsfrihet, og null ytringsansvar.

De som kan virke som barske monstre og durabelige kjemper når de sitter bak pc-ene sine, men som er atskillig mindre fryktinngytende i det virkelige liv. vg.no

“Mandom, mod och morske män finnns i gamla Sverige än”. Knappast på nätet.  Idealet modig man, ersattes av en avatar med skyddat ip-nummer.  En hård och kall anonymitet. En feg en. Samma personer som hyllar den nordiskättade machomannen, hatar och hotar anonymt i kommentarsfält och på forum.  Stora i orden, men små på jorden. På Flasback pågår just nu ett vedervärdigt hatdrev.  Offret är den 11-åriga flicka som kastades av tåget i Kalmar. Attackerna kommer från rasister under taget användarnamn. En digital lynchmobb av vuxna mot ett enda barn. Hennes brott? Flickan är inte etniskt svensk.  Ku Klux Klan tre punkt noll.

Ulla Ekström von Essen:

– Många civilisationer har gått under av olika skäl. Men det är kanske framförallt de civilisationer som stänger sig själva mot omvärlden. SvD

Främlingsfientligheten bygger barrikader som leder till nationens undergång.  Blir feghetens armé riktigt framgångsrik, kan den tryggt kliva fram i ljuset.  Fram på gator och torg och skrika ut mantrat om islamiseringshot och  Sverige åt svenskarna. Det enda som möter dem är ekon av egna röster. De lär nämligen vara alldeles mol allena i sitt Svea Rike. Hoho…..

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

/Marita

7 Comments

Pappan

Ett sånt fånigt inlägg! Man kan givetvis kritisera Jensens perspektiv och ställningstaganden men knappast hans mod.

Pappan

Reply
Fi i Västra Götaland

@Pappan
“Mod”, är det modigt att gömma sig bakom ett alias?
/Marita

Reply
FumikoFem

Jag är så förbannat trött på alla dessa hatare som sitter hela dagarna och inte gör annat än sprider misogyn, rasistisk och HBTQ-fobisk galla och gnäller om att alla som kritiserar dom är “pk”. Sen har dom mage att gnälla ännu mer om att ingen bemöter dom och dom blir “censurerade” och beklagar sig om yttrandefrihet. Dom verkar aldrig fatta att det går åt båda håll, säger dom föraktfulla saker så räkna med kritik, men det gillas inte. Dom vill bara höras men inte få kritik för sitt hat.

Reply
Fi i Västra Götaland

Hej FumikoFem
“Dom vill bara höras men inte få kritik för sitt hat.” Precis. Och det som hörs, gör det mycket och länge. Krav på total uppmärksamhet för just deras åsikter, deras personer. Navelskåderi in absurdum. Översätts uppträdet på nätet till livet utanför, skulle man till vilt främmande personer man möter på stan, gå fram och SKRIKA, knuffas, spotta och sparkas. “HÄR ÄR JAG, SE MIG, DIN FÖRBANNADE IDIOT!

Kanske skulle vi starta ett slags rosornas krig. Mobilisera för vänliga kommentar. Make Love Not War, känns ju synnerligen angeläget.
/Marita

Reply
FumikoFem

Marita, ja kanske skulle vi det. Men, ja det finns ett stort ‘men’ här, få orkar. Dom flesta har inte tålamod eller energi att sitta och besvara allt hat. Hatarna däremot sitter hela dagarna året runt och sprider sin dynga på kommentafält och bloggar. Det är väl deras jobb…

Vet att du skrev att mobilisera för vänliga kommentar och inte nödvändigtvis besvara hatet, men jag tänkte på att det är någon som kan behövas också. Men för det mesta är det bättre att radera allt hat då det inte leder någonvart ändå.

Reply
Fi i Västra Götaland

FumikoFem, skriver under på “men”. I mina bästa stunder vill jag sprida rosor. Men, men precis så: orka.,,, Dessutom handlar det ju också om att springa efter och städa fint. Vilket man också gör när man bemöter allsköns skit. En ren energiförlust, eller typ tomma kalorier. Kanske skapa fliken “Trash”, en papperskorg som hatare kan vomera i när andan faller på. Som en rastgård med gratis bajspåsar.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.