Krav på lagstiftning. Nej, frivillighet. Men det fungerar inte. Lagstiftning. Kanske.

Enligt DN (kl 13:19) stödde inte Socialdemokraterna förslaget om en obligatorisk redovisning av partibidrag. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för när frågan behandlades i KU.

Peter Eriksson  och Gustav Fridolin (mp) menar att sålt sig, gjort bytesaffären ingen lag om partibidrag mot höjt partistöd.

Sven Erik Österberg menar att det inte alls handlar om att dragit tillbaka kravet, utan S har bara bytt “metod”:

– Det som händer nu är att vi byter metod. Vi har reserverat oss i riksdagen flera gånger, men det har inte gett något resultat. Nu vill vi få till samtal med de andra partierna, och där kommer vi att driva frågan om lagstiftning.

Sven-Erik Österberg medger att sådana samtal kan leda fram till en frivillig överenskommelse, men tycker att det viktigaste är att partibidragen offentliggörs.

– Vi tror inte på någon frivillighetsbasis och kommer att driva på för en lagstiftning även i fortsättningen. GP

Krav på lagstiftning. Nej, frivillighet. Men det fungerar inte. Lagstiftning igen. Jösses, jag blir åksjuk: vad händer i denna viktiga fråga?

Morgan Johansson på SvT Debatt (s):

Vi Socialdemokrater redovisar öppet hur vår verksamhet finansieras, och vi har också krävt lagstiftning om detta. Moderaterna och Sverigedemokraterna har hittills blockerat varje initiativ i frågan.  Svt Debatt kl 16:24 22 nov

“Krävt”, inte “kräver”.  Och artikeln avslutas med frågan: “Har moderaterna under Reinfeldts ledning fått finansiellt stöd av personer kopplade till Carema?”  Försöker  Morgan balansera kritiken,  betyder det att svängningen är ett faktum och S vill locka/hota Moderaterna till förhandlingsbordet eller vad?

Lena Sommestad är förvånad över partiets svängning och beskriver:

Hur långt ska kommersialiseringen av svensk politik drivas, innan vi som medborgare äntligen får veta vad pengar kan köpa i den svenska demokratin? LS Blogg

Så sant. Och jag hoppas också att ett krav på öppna partidonationer inte är till salu för mer pengar i partikassan.

/Marita

Självklart redovisar Fi  större donationer. Här om vad vi fått tidigare och från vem/vilka samt budget för 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.