Jämställdhet – ingen fråga för Håkans Almedalstal

Klockan är 18:45 och Håkan Juholt ska strax presentera 21 besked i Almedalstalet.

– Det måste vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad, säger Juholt. SvD

Lön betalas efter kön och efter etniskt ursprung.  En som oreda år efter år och som framgent består, om vi inte bestämmer oss för att bringa ordning. Att välja och att vilja, som Håkan just nu säger i sitt tal.

Så nu väntar jag med spänning att Socialdemokraterna kräver stopp för den slita ut- och slänga-bortmentalitet som är vardag, helgdag, 24/7, för timanställda inom offentlig verksamhet. Som inte vet hur arbetsveckan ser ut, som inte vet hur stor (läs liten) lönen blir. Som hos vissa arbetsgivare, som ex Regionservice inom Västra Götalandsregionen, får sparken innan de arbetat 1 år.

Väntar på vad  Håkan säger om de ojämställda lönerna. Om dagavlönarna. Väntar. Väntar.

“Pressad arbetsmiljö”  Bra och viktigt, Håkan, som bör läsa Thöres Teorells “I spåren av 90-talet”, som visar hur socialdemokraternas budgetsanering orsakade arbetslöshet och utbrändhet. Så slipper ni göra det igen.

“Omsorgspersonal är underbetalda och det är för dåliga villkor”.  Redan nu kan ju socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting höja lönerna. Eller? “Rätt till heltid” – yes!

“Misch masch av anställningsformer” , med olika projektformer som exempel. Eu-kommisssionen är enligt Håkan kritiska till svenska anställningsvillkor. Men….timanställningar har ju funnits under lååång tid, under socialdemokrati, under allians. Räknas de kvinnorna inte in i Misch maschen?

Talet går mot sitt slut. Inte ett ord om jämställdhet.  Inget om kvinnor som springer när man ringer. Inget om könslöner.

“Nu står det avslut här”, säger Håkan och jag förstår tyvärr att valet och viljan nog inte handlar om jämställdhet.  Som att vänta på mål i sista slutminuten.

Det bidde inget denna gången. Heller. Inte för oss på fastlandet och inte för fiorna på plats:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.