Jämställdhet a´la regeringen: ingen åsikt, inget mål

Att vägra Jämställdhetsdepartement är bedrövligt. Men fullt förståeligt, eftersom regeringen omöjligt kunnat fylla det med innehåll.  Frånvaron av såväl diskussioner som visioner, hade skapat en ekande tystnad i maktens korridorer.  FemPers avslöjade hur jämställdhetsmålet i föräldraförsäkringen ströks. Poff, upp i tomma intet. Jämställdhet ersattes med “valfrihet”.

I måndags kallade arbetsmarknadsdepartementet till presskonferens om ökad jämställdhet i arbetslivet.  Aldrig har så många, sagt så lite om så mycket. Inte bara lite, utan också tokigt. Allt det vi redan vet om löneskillnader ska utredas. Det enda intressanta var att Mikael Sjöberg är utsedd till utredningens ordförande. Mikael som var generaldirektör för ALI innan det i rasande fart slaktades av regeringen. ALI som undersökte just ojämlika villkor i arbetslivet. Numera är Mikael generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Besynnerlig situation att få det ena uppdraget efter det andra, samtidigt som det sista (delegationen) utgår från att leta fakta som det första (ALI) redan forskat om. Fast det låtsades man inte om under presskonferensen, inte ett ord uttalades om Arbetslivsinstitutet.

Att utreda att jorden är rund (läs ojämlikhet i arbetslivet), sker för att man A, är ointresserad eller B för att man är okunnig.  En utredning tillsätts så att man slipper ta i frågan och istället kastar in den i framtiden. Och hoppas att den inte studsar tillbaka. Förhoppningsvis helt glöms av.

Jämställdhet är ingen åsikt, utan ett samhällspolitiskt mål, skriver Gudrun Schyman idag som svar till antifeministen Elise Classon.  Sant. Och förbaskat sorgligt, för det innebär att regeringen gör dubbelfel när det handlar om jämställdhet. Ingen åsikt. Och man saknar mål. Inte antingen eller. Eller både och. Utan…ingenting. Som ett blankt papper.

/Marita

DN   VA   LO   Websänd presskonferens om delegationen   Utredarna.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.