Hat vs kärlek

Å ena sidan hatet mot feminismen. Å andra sidan feminismen som praktisk politik. Hat vs kärlek.

När jag läste Anders Breiviks manifest och hans utfall mot feminismen, var ingenting nytt under solen. Tvärtom var det som om han klippt ut och klistrat in från kommentarsfält, från bloggar av allehanda antifeminister.  Precis likadana åsikter här som där. Åsikter som pyr av förakt och rädsla.  Antifeminism. Rasism.  Den tvåhövdade ormen.

Hatet är på riktigt, men inte riktat mot verkligheten. Den feministiska verkligheten ser ut precis som den lär: lika värde. Punkt slut.

När Gudrun Schyman läser sagor för barn i Simrishamn, är det exempel på feministisk politik i praktik:

Partiet hade liksom andra föreningar fått en förfrågan från kultur- och fritidsförvaltningen om de ville delta i onsdagens aktivitetsdag på biblioteket och Valfisken.

– Vi ville göra något som inte är så väntat. Och att den där feministhäxan läser sagor för barn, det är väl oväntat, kommenterar Schyman själv med ett skratt.

Böckerna kommer från Olika förlag, ja ni vet berättelserna där “hen”, ersätter “hon” och “han”.  “Hen” som skapade ett ramaskri, högre än protester mot slakten av trygghetssystemen. “Hen” som inte har ett kön, som är vanligt inom andra språk. MEN HÄR SKA VI MINSANN VETA KÖNET; NÅGOT ANNAT GÅR INTE FÖR SIG!!! Inte konstigt att våra könsroller stänger in och håller isär, när kön tillåts spela så stor roll.

Å ena, å andra sidan. Valet av sida känns enkelt och tryggt. Enkelt är det också att ta del av feministisk kommunpolitik, genom att läsa  Fi Österlens uppdateringar. Alltid något nytt, intressant och oväntat.

/Marita

Hatet mot feminister växer     ”Tanternas revolution är på väg”     Nina Lekander läser bilderboken Kivi & Monsterhund

No Comments

bograhn

Hatet mot feminismen…
Jag får samma typ av hatmail (kvinnliga) när jag skriver tex om pappars rätt till sina barn eller om män som blir misshandlade av sin kvinnliga partner. Jag får t.o.m hotfulla telsamtal och anonyma brev i lådan. Så kan vi dela offerkoftan?

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Bograhn
Sent omsider: ingen ska få hatmail, -kommentarer, inte heller. Men gör gärna ett besök runt om bland kommentarsfälten och fråga feminister hur deras vardag ser ut i hatets tecken. och återkom.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.