Grundens Dag, viktigare än någonsin

Alliansen förde in “utanförskapet”  på den politiska agendan och har mödosamt fyllt begreppet med innehåll. Arbetslösa, sjuka, aldrig må de bliva bland “oss”.  Sparka ut, sparka ned och låtom en lära sig  fattigdomens bitterljuva sötma.

Allt fler funktionshindrade blir arbetslösa. Enligt AF  prognos riskerar många funktionshindrade att hamna i Fas 3 inom de närmaste åren.  Det pågår alltså en mobilisering av armén Gratis arbetskraft med låg ersättning. Fel av mig, den är inte bara gratis, Fas 3-anordnaren får ju betalt. Fas 3-verksamheten får 225 kr/dag. Arbetskraften får som lägst 223 kr/dag. 28 spänn i timmen före skatt. Eskilstuna kommun är riktigt bedrövlig, som betalar 40 kr i arbetsersättning till funktionshindrade.  Per dag.

Nu ska Arbetsförmedlingen kampanja för att få fler med funktionsnedsättning anställda. Som om arbetsgivarna är särdeles korkade.  Istället är det vi alla som tillsammans upprätthåller den strukturella diskrimineringen och det finns inte tillräckligt med jobb. Berätta istället för regeringen att det vansinniga slöseri med mänskligt kapital,  förvärras i takt med varje märklig arbetsmarknadsåtgärd som lanseras.  Dra igång en massiv kampanj för arbetstidsförkortning och visa att arbetslöshetens kostnader kan växlas in till reguljära arbeten. Alla har rätt till arbete med avtalsenlig lön.

Stina Svensson. talesperson för Fi, diskuterar med bl.a.  Lars Ohly på föreningens Grundens Dag på Världskulturmuseét i Göteborg, nu på torsdag, 29 september. En heldag om rättigheter för de “som kallas intellektuellt funktionshindrade”. Kom dit! Länk till Världskulturmuséet

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.