Förvånande förvåning

Vanvården av våra äldre skapar rubriker. Politiker och näringsliv köar för att uttala sin vrede över bristen på omsorg. Och till min förvåning, verkar de uppriktig häpna.  Men varför ska just de här företagen idka välgörenhet? De ska casha in för att fylla den stora kappsäcken med pengar, oavsett om det handlar om guld, olja, äldre, mobiler eller elever.  Statlig miljonsponsring av Facebook, är en fis i rymden jämfört med svenska skattekronor för vård, utbildning och omsorg.

Samtidigt har vi en avtalsrörelse, där parter skriker att omsorgen av våra äldre, av våra barn och sjuka är “enkla” jobb, som ska betalas med en spottstyver.  Att producera en bil, jämfört med att byta blöjor på farfar och lindra dödsångesten hos den svårt sjuke: kvinnogöra och mansjobb, olika värden i i skilda världar. Att spara på anställda och därmed omsorg, sker i  tyst samförstånd mellan (vissa) fack och arbetsgivare och mellan politiker (som ju även är arbetsgivare) till riskkapitalister.

Självklart minimerar alltså företag som Carema bemanningen.  Något annat vore omöjligt ur ett kortsiktigt vinstperspektiv.  Slit- och slängmentalitet är dock på intet sätt exklusivt för privata vårdbolag, utan praktiseras av annan offentlig verksamhet som leker företag. Att slutnotan sedan vida överstiger “besparingen”, sopas under mattan och lösningen är ännu fler neddragningar Obefintlig städning och överfulla vårdavdelningar innebär smittorisker. Personal bränns ut och blir sjuka.  Men att omsorg av personal också ger omsorg av vårdtagare, ger säkrare vård och därmed sparar skattepengar, är aldrig intressant.

Istället fortsätter Kejsaren tjusa med löften om fria vårdval och privata entreprenörer som en välsignelse. Inte minst för alla anställda kvinnor, tja rentav ett jämställdhetsmirakel med bra löner och fina arbetsförhållanden. Men för många anställda är verkligheten tvärtom stress i kubik, färre semesterdagar osv. De vet redan att Kejsaren är naken, men den tvingande tystnaden på arbetsplatsen kväver deras röster.

/Marita

Kommunalarbetaren granskar före och efter privata entreprenörer   Carema schemalägger låg bemanning   Caremas skatteplanering ger 100 miljoner    Vidrig mat på äldreboende   Om behovet av djävulens advokat  Facket protesterar mot brist på vikarie Juholt vill se Caremagranskning   Kommunerna har ansvaret   Smittosam spariver  Exp  GP

No Comments

Marcus

Sjukaste är att carema inte vill betala skatt men alla deras inkomster kommer från oss skattebetalare.

De är riktiga samhällsparasiter som gärna vill ha skattepengar i form av pengar från kommunerna men inte betala in egen skatt.

Reply
Fi Västra Götaland

Hej Marcus
Kanske att vi borde se oss som aktieägare i AB Sverige och att valen var 4.e år är bolagsstämman där vi röstar. Kruxet är dock att dessa bolag får våra gemensamma kassa, oavsett politiskt styre: vi har inte mycket att välja på. Enligt en granskning som Kommunalarbetaren gjorde inför valet 2006, var privatiseringsgraden högst i rödgröna kommuner

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.