Fördomsprogram

Funderar över vad som händer med medlemmar som partier avpolletterar? Som de 3 moderaterna (2 i Skellefteå, 1 i Mölndal) . Tycker absolut inte att vare sig Hitlerhälsningar eller skjuta-av-feminister är ok, men hur tar partierna, i dessa fall Moderaterna, ansvar? Ansvar för att ta reda på var det gick fel och hur det kan göras rätt. Enklast är förstås att rädda eget ansikte genom att slänga ut oroselementen och låta det pinsamma falla i glömska.

Men uteslutningar är inget skydd mot kränkande värderingar. Oavsett om det handlar om taskigt inställd moralkompass eller medvetna handlingar,  borde organisationen i mycket högre grad plocka upp medlemmar som faller överbord.  Meddela offentligheten att det här uttalandet, beteendet kan vi inte acceptera, men vi ska försöka lösa det tillsammans.  Stänga av blir aldrig ett första steg, utan något som sker om inget annat återstår. Gå igenom mänskliga rättigheter med samtliga medlemmar.  Att enskilda medlemmar havererar är troligen ingen isolerad företeelse, utan kan vara toppen på ett isberg fyllt av kränkande åsikter.

Toppolitiker behöver inte förklara och förklara, utan att någon lyssnar som en av de 2 ungmoderaterna. Heter man Juholt reser man på förlåtturné.  Är namnet Bildt och man tillfrågas om Lundin AB, säger man inget särskilt.  Alla lyssnar storögt och få ifrågasätter. Farlig och kränkande politik, ska vi inte snacka om. Vanvård av äldre, ökning av apatiska flyktingbarn, utförsäkringar, könslöneskillnader, asylsökande i behov att skydd som sparkas ut osv osv, kan fortgå utan att någon behöver förklara. Än mindre slängas ut.

Läser om IKEA som avskedar chef för naziåsikter.  Han lär ju inte bli mindre nazist av att få sparken, tvärtom. Likväl som företagen har krav på rehabiliteringsutredning, vid ex missbruk, borde motsvarande typ fördomsprogram vara en skyldighet. Ingen Fi-åsikt (än:)), utan min personliga..hmmm.. lägger det som motion 2013.

Kränkningar bottnar i fördomar som grundas i okunskap.  Och okunniga, det är vi alla, var och en. I olika grad och inom olika områden.

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.