Feminist. Kanske. Kanske inte. Kanske. Kanske inte..

Gudrun Schyman sätter frågetecken efter Stefan Lövfens feministiska bekännelse. Med all anledning. Lyssnade på bl.a. Stefan Lövfen  Almedalen 2010,  om ansvaret kring löneskillnaderna mellan vården och verkstán.   “Feminist” var inte direkt ordet för dagen för hans synpunkter.

Som alla känner till, vägrade han jämställdhetspotter, men hänvisning till Metalls lågavlönade kvinnor. Visst har vi hört den förut. Enligt Gudrun ett klassiskt patriarkalt manér, där kvinnor ställs mot kvinnor. Nu säger han:

– Det är så oerhört provocerande att se hur kvinnor diskrimineras i vårt samhälle och i vårt arbetsliv; hur kvinnor ofta får lägre lön. Partivänner jag är en övertygad feminist, punkt slut. SR

Fast det var just  det potten handlade om: lönediskrimineringen.  Stefan vill ha väljare från hela LO.  Det förutsätter att bl.a.  Kommunals och Hotell -och restauranganställdas övertygas om att deras arbete visst är lika mycket värt som industriarbetarnas. Samtidigt som Metalls medlemmar ska vara löneledande. Det lär krävas akrobatik på högsta nivå, eftersom kakan inte kan ätas och behållas på samma gång.

Att vara feministisk politiker är inget man bara säger, något man bara blir. Utan något man gör. Vi hoppas. Och väntar.

/Marita

KA om att Nyvalde S-ledaren är “övertygad feminist”

Jämställda löner Fi 2010(som bl.a. Stefan Löfven sa nej till)

No Comments

bograhn

Det är ändå mer provocerande att höra er feminister tolka verkligheten.
Er verklighetsförankring är inte med markkontakt.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.