Farligt bananskal

Under eu-valet varnade Fi för den religiösa fundamentalismen som är på frammarsch i Europa.  En fundamentalism som är ett direkt hot mot de mänskliga rättigheterna och som i praktiken innebär ex. förbud mot abort, mot skilsmässa.  En fundamentalism som nästlar sig in i lagar och förordningar och påverkar människors vardag.

När Irlands president Mary McAleese i slutet av juli undertecknade lag mot förtal, ingick i “förbifarten”även blasfemiska och kränkande uttalanden om religioner.  Per Bauhns debattinlägg i dagens SvD utgör viktig information om religionens suveränitet i dagens Eu. Per förklarar:

Blasfemibrott är det när någon yttrar eller publicerar något som är ”grovt kränkande eller förolämpande i relation till ämnen som hålls för heliga av någon religion, och därigenom vållar upprördhet hos ett betydande antal av religionens anhängare” och där det dessutom är fallet att personen i fråga ”avser att orsaka sådan upprördhet genom publiceringen eller yttrandet i fråga”.

Och bevisbördan ligger hos den anklagade:

En åtalad kan frikännas om han eller hon kan bevisa att “en förnuftig person skulle finna genuint litterärt, konstnärligt, politiskt, vetenskapligt, eller akademiskt värde i den sak som berörs av brottet”

Riktigt otäckt att religionen halkar med på ett bananskal. Samma sak gäller Lissabonfördraget, där Europeiska Kvinnolobbyn med dåvarande ordförande Kirsti Kolthoff (eu-kandidat för Fi), krävde att kyrkan inte skulle ges en särställning. Men när väl förslaget kom,  gavs plötsligt religionen immunitet iaf. In på ett bananskal i “förbifarten”. Ännu olustigare är det att ytterst få (någon?) av våra folkvalda politiker faktiskt är medvetna om vad de röstat “ja” till.

Ur Fi:s valplattform

Ett sekulariserat EU, där kyrka och stat hålls åtskilda. Det är orimligt att kyrkor och andra religiösa sammanslutningar ges en särställning i förslaget till EU:s nya konstitution, Lissabonfördraget. Katolska kyrkan och andra familjekonservativa krafter ska inte åka gräddfil i politiken.

Ibland är det inte alls särskilt trevligt att ha rätt, vill inte behöva peka med fingret och säga “vad var det vi sa”… 

Lissabonfördraget röstas igenom odemokratisk idag – skjut upp beslutet! PPM Fi 2008-11-20

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  

– Marita –

No Comments

vmm

I juli dömdes en österrikare till 300 Euro i böter för att på internet kallat Koranen för lögnaktig. Han dömdes för ett brott som i översättning blir ungefär “ringaktning av religiösa läror”.

Gud nåde den som kallar en religiös skrift för lögnaktig…

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej VMM
Intressant! Har du länk till det o/eller skrivit om det på Din blogg?

/Marita

Reply
Fior i Västra Götaland

Tack för länken och tack för omtanken med publicering eller ej. Hoppas och tror att man sniffar islamofobin lång väg och själv kan kritiskt granska.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.