Era valsedlar – nej tack!

Valdistrikt 12, Tingvalla, Högskolan Väst i Trollhättan. Rösta gärna där. Välj mellan olika partikulörer…utom Feministiskt Initiativ eller Piratpartiet. Kl 08:10  i morse var det iaf tvärstopp för  våra valsedlar.

Klockan är 8:06, Sabina går in, men kommer tillbaka med en bunt valsedlar. Säger förvånat att vi får inte lägga våra valsedlar i det ena distriktet (distrikt 11 i samma byggnad var det inga som helst problem) Vadå, inte lägga?  Tänker att denna smarta kvinna måste fattat fel, klart vi får.  Alltså: vad menar du, vad sa de?

– Jag frågade var jag kan lägga valsedlarna och fick som svar – “Ni får inte sätta era valsedlar här, ni får stå utanför!” Sa att det inte stämmer. Att jag lämnat valsedlar i andra vallokaler och i Trollhättan brukar det vara i en separat låda, strax bredvid riksdagspartiernas .

– Är det sant?! Men vad sa vallokalsansvarig då?

–  “Då får jag väl ringa valnämnden och höra efter” .  Men jag sa att jag inte har tid att vänta på besked. Att jag ska vidare till andra lokaler.

Och vi har verkligen inte tid med strul, vårt körschema pallar inte 3 minuter extra per vallokal. Jag springer in till samma lokal, i förhoppning om att kommunikationen brustit någonstans. Flåsar fram att vi ska lägga valsedlar för Feministiskt Initiativ, var kan vi lägga dem?

– Njaa, vi har precis pratat om att ni kanske kan få lägga era valsedlar ….där borta.

Hon pekar på ett bord som gränsar till den andra vallokalen. Långt, minst 10 meter, från de av valmyndigheten levererade valsedlarna.

– Nej, det ska vi inte. Våra valsedlar ska finnas tillsammans med övriga partiers. Här får ni våra valsedlar, som ska placeras rätt.  Vi måste göra en anmälan till valnämnden om det här.

– Valnämnden är på väg hit.

– Bra, men vi har inte tid att vänta på något som ska vara rätt från början.

Ringer valnämnden som lovar att kolla att våra och PP:s valsedlar ligger där de ska.   Ansvarig återkommer och meddelar att allt nu är i sin ordning och att det måste handlat om ett missförstånd. Absolut inget missförstånd svarar jag: 2 olika personer fick samma besked: era valsedlar får inte finnas här.  Senare ska det visa sig att vi var 3 personer: så även PP:s distributör.

Missförståndet kunde enligt valnämnden bestått i att vi ville stå inne i vallokalen och dela valsedlar. “Dela valsedlar i en vallokal”…sug på den ni som varit ute i valsedelssvängen…ojojoj..:

1) Vi vet att det är förbjudet att kampanja i en vallokal

2) Även om vi inte visste/struntade i förbudet,  skulle vi inte ha tid att stå rakt upp och ner . Jisses, nästa vallokal väntar, helst skulle vi varit där för 10 minuter sedan.

Valet i Sverige 2010.

Anna Troberg om valfusket

Radio Väst om trollhättevägran

– Marita –

3 Comments

Ylva W

Detta gör mig så ledsen och arg! Men jag blir så glad över att ni inte gav upp! Kram på er i Trollhättan!

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.