Elden som sprider sig. På riktigt

Det finns olika sätt nå ut med ett budskap. T.ex. så här:

Fi bränner 100 000 kr för jämställda löner Almedalen 2010 Foto Sissela Nordling Blanco

Eller så här:

 

Hur mycket Folkpartiets valaffisch kostar förtäljer inte historien.  Att det handlar om drygt 20 FP-mille i valbudget totalt, vet vi. VA  Och nästan 300 miljoner för samtliga partier. Sååå………vilket av budskapen gör skillnad? På riktigt.

När Arvikafestivalens ledning såg Feministiskt Initiativ bränna sedlar i Almedalen, en symbol för löne­skillnaderna mellan män och kvinnor, bestämde de sig för skärpning.

– Vi har ju jobbat med och pratat om vår egen ojämställdhet länge men Gudrun Schymans kupp fick oss att känna: vi måste komma ut med något på riktigt. Göra ett offentligt statement, säger Emma Finnqvist, festivalansvarig. Sydsvenskan

Heja, heja Arvikafestivalen som alltså också vill göra något på riktigt, som att (bara….) boka hälften män nästa år.

Under något dygn, skrevs 600 redaktionella artiklar i 60 länder om ojämställda löner.  När hände det senast……..? Förstås aldrig. Var det då Folkpartiet eller något annat miljonreklamparti som nådde ut över hela världen? Nästan lol …. Förstås inte. Feministiskt Initiativ gjorde och gör skillnad. På riktigt.  Med oss tvingar sig politiken ut och blir den verklighet som andra snackar och snackar……..zzzzzzzzzzz……. om.  Långt bort från tomma ord på dyra valaffischer. Ljusår från floskler om arbetsmarknadens ansvar och familjens frihet och gud vet vad.

Hur mycket mer tid, energi och pengar regeringen Frankrike lägger på ett fåtal kvinnors klädsel jämfört med att radera ojämställda löner, lär vi inte heller få veta.  Milsvid, är en kvalificierad gissning.  Myggen silas och kamelerna sväljs med hull och hår. I Frankrike, i Belgien, Spanien och förstås i Sverige.  Jonas Göthners sammanfattning av vad han lärde sig av att bränna 100 000 kr, är en mycket bra beskrivning av det mediala  tillståndet.

Det har sagts och skrivits  mycket om Fi, 100 000 kr, Almedalen 2010, t.ex.

Varför elda 100 000 kronor för jämställda löner?  Veronicas Intersektionalitet

Tomas Mazetti i öppet brev till Birgitta Ohlsson Nattens Bibliotek

Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen Trollhare

och förstås Studio totals Tomas Mazetti i öppet brev till Birgitta Ohlsson: “Skänk FP:s valbudget till fattiga småflickor”

– Marita –

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.