Ekvationen för skatteparadiset Sverige

Staten och kapitalet delar samma båt. Ingen nyhet och inget som kommer att förändras, oavsett Fredrik Reinfeldts tal om “särintresse”.  Snälla staten och elaka kapitalet. Så skulle det kunna vara. Så är det inte.

Tvärtom går staten före och dikterar villkoren för ex. diskriminering pga av kön.  Pappor är inte lika bra föräldrar som mammor. Mammor behövs hemma, pappor på arbetet. Därmed ingen delad föräldraförsäkring. Punkt.  Jaja,  diskrimineringen benämns “fria viljan”, men om politiker verkligen ansåg att barn är föräldrars lika ansvar, hade vi lagstiftat. Istället viskar staten till arbetsgivarna att kvinnor kan få barn och vara hemma. Män kan också få barn, men fortsätter jobba. Två självklarheter i det fria valets diktat.

Traditionella mansyrken ska ge mer betalt än kvinnojobb, det säger inte “bara” deras fack och arbetsgivare, det är själva förutsättningen för statliga Medlingsinstitutets arbete i avtalsrörelsen: industrijobb skall vara mer värt än vård- och omsorg. Punkt.

Statens direktiv till kapital och  medborgare  sker året runt. Men vid höst- och vårbudgeten, är det extravaganza. Kan vara. Då delar Tomten Staten ut sina budgetklappar till de snälla. Har en inte varit snäller (läs sjuk, arbetslös, asylsökande) blir det istället mer smäll på fingrarna.

Runt budgetproppen ses det förväntansfulla kapitalet med tindrande ögon, önskandes många och fina klappar.  Ibland riktigt värdefulla gåvor, som en avregelering eller sänkt arbetsgivaravgift. Ja, tänk så lyckliga tågföretagen är i dessa dagar, när tävlan om resenärerna äntligen kan börja. Apoteksbolag blev också jätteglada över att kunna begära mer och mer pengar ur en aldrig sinande skattekista.

Ett Kinder Egg med 3 önskningar i 1, gick till företag som Burger King, Max och Mc Donalds. Först sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. Inte för att  anställa fler,  bara att ha så många ungdomar anställda gav utdelning. Och eftersom en ungdom redan är så billig: 18 åringens lön är ca 80 kr/timme. Ob-tilläget ger 19 spänn extra.  Inget extra storhelg under ex jul- eller nyårsafton.  I höstas kom så den senaste uppmuntringen med sänkt restaurangmoms.  Riktigt God Budgethelg, tillönskas Restaurangbranschen från oss Alla!

När de sista klapparna delats ut, står  fortfarande människor och väntar på att släppas in i värmen. Men när sista svavelstickan slocknat, är det mörkt och kallt i ensamheten. Sjuka och arbetslösa gav sina sista slantar till Tomten. Tomten som lovade jobb och trygghet. Ett löfte som hölls, men det gick till oss andra. Vi som redan har, fick mer, men kvinnor aldrig lika mycket som män. Mest fick mest och mindre fick mindre. Minst fick ännu mindre än minst. En ekvation för skatteparadiset Sverige.

/Marita

Caremas vinster till skatteparadis    Apotekens riskkapitalister vill ha mer pengar från staten    Mc Donalds tjänade 140 miljoner (år 2009) på sänkt arbetsgivaravgift    Politiker vill sänka ungdomslöner (ännu mer)    Kommunal kräver kvinnolöner på dagordningen        H-O Karlsson hoppar av MI i protest     Splittrat LO bakom avhoppet    Branscherna med de verkliga minimilönerna   Restaurangavtal 2011

Rapport från Handels  Lägstalöner och den svenska modellen

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.