Årliga val

Feministiskt Initiativ Västra Götaland, ställer upp i regionvalet 2011. Vi behövs. För jämställdhet och antidiskriminering. Fi är det parti som står allra, allra längst från SD. “Bara” det faktum, borde ge oss egen majoritet i regionfullmäktige.

Vi behövs. Absolut. Men valet, själva valet är……tjaaa…pinsamt.  Pinsamt att vi som kallar oss en demokrati har ett valförfarande som kan fungera. Ibland. Här och där.  Eller inte alls.  Därför har vi nyval. Ett helt nytt val. Trodde i min enfaldiga tro-att-valsystemet-inte kan kollapsa-totalt-värld, att det faktiskt rörde sig om ett omval. De som hade rösträtt då, hade det nu också.  Folkbokförda i Västra Götaland och 18 år på valdagen 2010, kunde rösta. Samma kandidater 2011 som 2010. Partier som köpt valsedlar skulle naturligtvis inte betala ännu en gång.  Det var ju inte deras fel att valet går i repris.

Så fel. Valmyndigheten berättade för ett par veckor sedan att det inte alls var omval, utan nyval. Alltså val varje år. Nya väljare. Ev nya kandidater och nya partier. Så även nya pengar. Partierna som redan har partistöd får sina valsedlar betalda av oss, vi skattebetalare. Småpartierna måste betala själva.  Hade valet varit en konsumentfråga,  hade ARN agerat.  Men när det handlar om vitala delar av demokratin,  avgör storleken den som vinner eller försvinner.

Och valet kostar. Sisådär 100 miljoner enligt Sören Holmberg som är mycket kritisk till nyvalet.  BT

Apropå val. KD:s vallöfte är enligt GP en A la Carte-meny på sjukhusen (patienter får välja maträtt). Välja maträtt? Från det industrikök som gör färdiglagad mat , som kyls ned, transporteras till ett sjukhus långt ifrån dig och värms upp på avdelningen? Om tjänstemännen i regionens Område Måltider får som de vill.  Ett sk kallkök som redan finns i Falköping. Uschiamej, det låter mer som ett hot än som ett löfte.

Tips till KD: lova först att aldrig införa kallköket i regionen. Sedan tar vi en titt på menyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.