Äntligen! Nästan i alla fall.

Äntligen, äntligen väcker Socialdemokraterna frågan om arbetstidsförkortningen. Eller nja….nästan.  Men att överhuvudtaget a-ordet nämns, är en stor seger för framtiden.

Det är småbarnsföräldrar som får kortare arbetsdag. Hur kortare arbetsdag för vissa löntagare löses tekniskt är dock en gåta. Rätten att gå ned till 75 % finns ju redan om barnet är under 8 år, så vad är skillnaden? Skall lönen ligga kvar – vem betalar den? Är kortare arbetsdag obligatoriskt eller frivilligt –  om  “fria viljan”  blir mammorna hemma och tar hand om pusselbitarna.

Naturligtvis skall vi alla ha kortare arbetsdag, unga, äldre, föräldrar eller ej.  Något kan tycker mig kan anas i Lena Sommestads kommentar:

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter arbetstidsfrågan. Det är inte självklart hur vi ska gå framåt, eller exakt hur lösningen ser ut. Men det är viktigt att vi inte tar för givet att framtiden ligger bara i fler arbetade timmar.  SR

Lena Sommestad, ja här finns verkligen en gåta: varför i hela fridens namn valdes inte Lena till partiledare? Smart, stabil och tar sig an framtidsfrågor.

Apropå partiledare, så hårdlanserar Mats Odell  sig själv i jakten på ledarskapet. Lördagen måtte varit hektisk med SR:s lördagsintervju och Brännpunkt Opinion. Ett debattinlägg, där en kan undra om Mats ger sig in i hemmafrudebatten eller vad som menas:

Vi utmanar dem som anser att principer om kommenderad jämställdhet eller en fundamentalistisk arbetslinje står över familjens egna livsval. SvD

Välkomnar alla förslag till vad “kommenderad jämställdhet” och “fundamentalistisk arbetslinje” betyder. Behöver också tips om vilka det är som kan tänkas utmanas.

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.