Äntligen, äntligen om arbetslöshetslinjen!

Äntligen lyfts frågan om arbetslöshetslinjen. Tack Aftonbladet! Den arbetslöshet som främst kvinnor tvingas till iom 75-dagarsregeln. Arbetslösheten som lagstiftades av Alliansen och som Socialdemokraternas jobbrådslag ville behålla. Enda skillnaden var att socialdemokraternas förslag innebar en ökning till 100 dagar. Samma syn på deltidsarbetslöshet, samma genusblindhet, bara en ynka gradskillnad.  Hur det gick med socialdemokraternas arbetslöshetslinje förtäljer tyvärr inte historien. S-kongressen hänvisade frågan till en redaktionskommitté, mailade s-info i början av november utan svar. Vet någon resultatet, meddela gärna.

Har varit mäkta irriterad över att media undvikit rapportering om deltidsbegränsningen.  Visst finns noteringar i enstaka rader, men belysningen med dess konsekvenser är frånvarande. Är ointresset pga av det handlar om kvinnor, oftast lågavlönade kvinnor, en grupp som aldrig får några rubriker?  Samtidigt har jag viss förståelse för de uteblivna artiklarna. Regeln är så asburd, så ologisk och så svår att begripa. Inte kan det väl löna sig att neka jobb? Jo, det är precis vad det gör. Och det är inget val, inte om räkningarna ska betalas. Då måste den deltidsarbetslösa tacka nej.

Hur skulle socialkontoren behandla en ansökan om bistånd med motiveringen:” jag arbetar, därför behöver jag ekonomiskt stöd. Om jag inte arbetat, klarar jag hushållsekonomin”…….??….Tror bestämt att frågan får gå till riksdagens resp. utskott. Återkommer med ev. svar.

Arbetslöshetsfrågan har många olika ingångar, deltider, ungdomar osv. Emma Svensson, Göteborg skriver för Feministiskt Initiativ på Sourze:

Unga människor vill ha likvärdiga rättigheter på arbetsmarknaden. Vi behöver trygga anställningar istället för att reas ut eller kastas i armarna på bemanningsföretagens slit-och-släng-mentalitet.

Bättre kan det inte sägas. Emma kommer vi tack och lov att få höra mer ifrån mer framöver:)

– Marita –

Fi Pressmeddelande om arbetslöshetslinjen 2009-02-24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.