1 del till pappa och 2 delar till mamma

Det går trögt för De Rödgrönas jämställda föräldraskap. En 3-delad föräldraförsäkring innebär i praktiken 1 del till pappa och 2 till mamma.  Men förstås ljusår bättre skärpa på glasögonen än vad Göran Hägglund har.

Andra som bloggat om föräldraförsäkringen:  Veronica   Tiarafeministen  Emma In The City   Maria    Mellan Sabb och Skogis

– Marita –

8 Comments

Mr Galahad

Varför inte bara låta oss föräldrar sköta det där själva?
Är det rimligt att staten ska gå in och tvinga oss föräldrar att bete oss på ett visst sätt med någon luddig motivering om jämställdhet?
Menar ni att vi föräldrar inte är kapabla att själva bestämma hur vi ska välja att ta ut föräldraförsäkring utifrån våra enskilda och unika förutsättningar och vår egen vilja?

För att få ett ansvarstagande folk så måste en regering våga låta folk ta ansvar för sina egna liv.

//Mr G

Reply
svalin

Synd att det blir en så liten förändring med de rödgrönas förslag. Männens andel ökar ju bara till 33,3 % till idagens snitt på 21 %. Visst det är en förbättrning för att även soffpotatisarna måste ta ut sin, men man kunde väl ha ett lite mer radikalt förslag istället för “lagom”? Är det feminismen som skrämmer?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Svalin
Exakt vad jag tänkte när 3-delningen presenterades: “lagom”. Inte för mycket och störande. Bara…lagom..
Marita

Reply
Fredrik

Hm. Somliga pappor kommer nog ändå att ta ut ungefär sina 50% av dagarna i försäkringen – oavsett kvotering. Medan – förstås – somliga fäder kommer fortsätta ta ut 0% – oavsett. Så … kanske det slutar på 33,3% istället för 21% trots allt?

Men … om ni sätter in F! i samma situation som (v) är idag – i ett samarbete med (s) och (mp) – skulle ni kunna acceptera en lösning som inte är det vettigaste – en helt individuell försäkring – utan en kompromiss – som det nuvarande röd-gröna förslaget? Eller skulle F! ställa ett ultimatum – antingen helt kvoterad/uppdelad försäkring – eller inget samarbete, nyval eller eventuellt en koalition mellan F! och de borgerliga partierna?

Mr G: sant – dags att låta individer ta ansvar – dags att göra föräldraförsäkringen till en individuell försäkring – precis som alla andra sociala försäkringar. förälder = ansvar, oavsett kön + rätt till ledighet. enkelt. inga pekpinnar. och inga luddiga motiveringar om varken jämställdhet eller familjer.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Fredrik
Visst måste man kompromissa i många frågor. Absolut. Men föräldraförsäkringen är ju så basal för jämställdheten. För synen på män och kvinnor där båda är fullvärdiga föräldrar, för löner, karriär osv osv. Och ändå fegar de Rödgröna ur, precis som Tiarafeministen skriver. Trots att samtliga 3 partier titulerar sig “feminister”. Fast när det väl gäller agerar man nästanfeminister. Men nära träffar aldrig haren.
/Marita

Reply
Bo Grahn

Ni feminister har missförstått det hela.
Eller kanske mörkar ni fakta?
Fakta är att många kvinnor hindrar
män att ta ut en jämställd föräldraledighet.
Av egoistiska skäl.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Bo
Då har du (och vi) en lösning: en individualiserad föräldraförsäkring. Då kan ingen smita och ingen förhindra. Bra va`!?
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.