Vem tar våldet på allvar?

Aftonbladets viktiga artikelserie om våldet mot kvinnor avslutas med reaktioner från kvinnor som lever under dödshot. En kvinna skriver:

Just nu uppbådar jag all kraft jag kan för vår flykt. Jag orkar som sagt inte längre vara under dödshot. Jag vill få en chans till ett normalt liv, jag vill kunna skratta och vara lycklig igen.

– Kvinna som lever gömd

Fruktansvärt!  Därför är det vansinne att kommuner vältrar över ansvaret för skydd av kvinnorna till kvinnojourer och frivilliga krafter. Mellerud, Bengtsfors, Dals Ed och Färgelanda ger tillsammans 92 000 kronor till Kvinnojouren på Dal, vilket motsvarar 2,97 kronor per invånare. TTELA . Mellerud är beroende av kvinnojouren för att leva upp till socialtjänstlagen. Mellerud ger 23 000 kr/år i bidrag, nej det saknas inga nollor: tjugotretusen kronor för att ge kommunens utsatta kvinnor skyddat boende. Socialchefen har heller inte reflekterat över att det är en liten summa och menar att det “handlar ju också vad man gör för pengarna” (TTELA 090509).  Synen på skydd är inte bara naiv, utan direkt livsfarligt förödande.

Våldet mot kvinnor tas inte på allvar, någonstans i världen. Det kan vara Mellerud, eller Saudiarabien. Domaren Hamad al-Razin:

– Om en person ger 1 200 rialer (2 500 kronor) till sin fru och hon slösar 900 rialer på en abaya (en heltäckande svart kappa) från en märkesbutik, och hennes make ger henne en örfil, så förtjänar hon det straffet. SvD

Om en kvinna täcker sig som religionen kräver, men gör det för mycket, för dyrt, förtjänar hon alltså misshandel. Uttalandet skedde på en konferens med temat om hur våld skall undvikas i hemmet. Diskussionen om våldet mot kvinnor förs över hela världen, men en egentlig vilja att förändra är försvinnande liten. Oavsett om det handlar om Mellerud eller Saudiarabien. Men det finns ljus i mörkret:

Kvinnor som bloggar, förlöjligas och bagatelliseras – så himla ytliga, bestämmer kritikerna. Men motsatsen till ytlighet är när Åtta kvinnliga bloggare deltar i kampanjen Rädda Mammorna och uppmanar sina läsare att starta egna insamlingar och skriver:

De svenska bloggarna är en folkrörelse att räkna med. Och om vårt sätt att dela med oss av vår vardag kan hjälpa en våldtagen kvinna i krigets Kongo, så delar vi gärna med oss.

Hjälp oss att rädda mammorna!

Fi är självklart med i arbetet mot våldet mot kvinnor. Och självklart kräver vi ett jämställdhetsperspektiv i säkerhetspolitiken i Stoppa Militariseringen av Eu .

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

– Marita –

No Comments

vmm

Hej VMM
Håller absolut med om att kommunerna finansiera skyddet för utsatta kvinnor.

Blir dock matt när Du skriver att inte jourerna skall vara ideologiskt drivna. Jourkvinnorna har nog ingen tid alls att fundera över ideologi, utan jobbar verkligen stenhårt av sig för att göra det som alltså skulle vara det offentligas ansvar. Den kunskap o erfarenhet som dessa jourkvinnor har, kan inte nog understrykas.

/Marita

Jag tycker också det är självklart att kommunerna ska sluta ge pengar till kvinnojourer och upprätta egna, kommunala “skyddsjourer” där våldsutsatta av alla kön kan få hjälp av professionella människor (psykologer etc) som inte är ideologiskt drivna (feminister, för att tala klarspråk).

Reply
Bouhamza

Hej Bouhamza
Är inte helt säker på vad Du menar med att “förlora sig i den egna gruppens lidande”- men när jag hänvisar till förtryck gm religion, gäller det självklart ALL religion. Vi ser ex. hur fundamentalistiska religiösa tolkningar i Europa hotar kvinnors rättigheter o här är det främst katolicismen det handlar om.

/Marita

Tråkigt att se fler feminister förlora sig i den egna gruppens lidande bara för att bidraga till en annan grupps lidande. Kvinnliga rättigheter genom på den muslimska minoritetens bekostnad…

http://bouhamza.blogspot.com/2009/05/slap-her-silly.html

Reply
Bouhamza

Hej igen
Nej, avsikten är inte alls att göra ett enskilt uttalande till en universell sanning om islam. Men det är likväl ett uttalande av en representant för rättsväsendet, en domare. Och han är ju inte ensam, utan ger uttryck för en kvinnoförtryckande syn som fler fundamentalister delar, nu råkar han vara muslim. Han kan lika gärna avara kristen. Vår kritik i eu-valet gäller som sagt främst Påven o Co. Inom katolicismen finns extremer och helt “ofarliga” uttolkningar, men det när företrädare/makthavare, som rättsväsende, som politiker kan man inte blunda. Oavsett religion.

/Marita

Hej Marita,

Om du läste mitt inlägg så kanske du förstår vad jag menar. Svensk media och denna blogg tar notisen om domarens uttalande utan att granska eller analysera det. Man gör det till en truism som blir allmänt giltig för muslimer och islam istället för att hänvisa uttalandet till individen som fällde det som förvisso är muslim men på inga sätt kan sägas vara representativ för någon annan än sig själv.

Bloggen har alltså gjort gemensam sak med liberalfascismen och blandar brunt i det röda och det blå…

Reply
vmm

Hej Marita!

Jag menade faktiskt inte att nedvärdera det jobb som jourkvinnorna gör. Men jag menar att det inte är bra att dom gör sitt jobb utifrån en ideologisk och moralisk utgångspunkt utan jag tycker dom ska vara “drivna”, eller vad man nu ska kalla det för, av att vilja göra en proffsig insats för att hjälpa människor i nöd och få en lön från kommunen för att dom gör det.

Dom kvinnor som idag jobbar i kvinnojourer är jag helt övertygad om att dom vill väl och gör sitt bästa men jag tycker inte det är rätt form för verksamheten.

Jag tror faktiskt att varenda skattebetalare är beredd att lägga ganska mycket pengar på ett slags kommunalt jourboende, eller vad man nu ska kalla det, dit alla oavsett kön eller ålder kan vända sig och få en fristad om det krisar sig. Självklart måste insatserna bero på vilken grad av kris det handlar om och det måste kunna variera mellan att få fly till hemliga adresser till samtal med någon som kan hantera samtal med människor i jobbiga situationer. Det måste finnas ett spektrum av möjligheter inom denna kommunala instans dit man kan vända sig om det krisar sig hemma av någon anledning.

Jag ser en jättestor fara i att ideologisera dom här jourerna. Att anställa feminister… det känns för mig som att anställa nazister på Migrationsverket; det är möjligt att dom kan göra ett gott jobb utan att blanda in sin privata övertygelse men fan tro’t. Kanske är det bäst för oss alla att dom helt enkelt jobbar med något annat.

Men ok, om det är som du säger att feminister som jobbar på jourer inte agerar feministiskt så okej då, anställ dom då. Jag vet inte. Jag tycker det känns obehagligt och läskigt, men kan dom separera sin feministiska övertygelse från jobbet så okej då, anställ dom då.

Reply
vmm

Marita skrev (i en annan kommentar): “Vi ser ex. hur fundamentalistiska religiösa tolkningar i Europa hotar kvinnors rättigheter o här är det främst katolicismen det handlar om.”

Var det inte Kalvinismen som Feministiskt initiativ utsåg som “huvudfiende”? Dessa jävla kalvinister som håller på att förändra Europa och kvinnors ställning här!! I andra hand var det väl katolikerna. Dessa jävla katoliker som håller på att förändra Europa och kvinnors ställning här!!

Sverige och EU måste sannerligen gå ut och med kraft fördöma kalvinister och katoliker!!

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej VMM
Tack för artikeltips! Det var en mkt märklig diskussion iaf om man utgår från artikeln. Varför inte slå samman sossar o alliansens perspektiv: behålla en fungerande kvinnojour, men avlöna dem??

Fattar nada
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.