Vad tycker Gud om religionen?

Ponera att en Allsmäktighet finns. Att Gud finns. Gud är Gud, medan religionen är människans bild av Gud: Människans anspråk på Guds vilja. Ett anspråk som tar sig uttryck som:

Saudiska kvinnor får inte arbeta, vilket innebär att skall en kvinna ex. köpa BH, måste hon göra det av en man: kvinnliga säljare finns ju inte.  SvD

•  En religionslärare i Italien fick sparken. Läraren själv ansåg att det var för att hon var för “sexig”. Arbetsgivaren, Katolska kyrkan, svarade att anledningen var att hon var…frånskild… SvD

•  Pastor Peter Gembäck, Knutby, predikade utifrån att “Hustrun skall ge mannen det han vill ha”:

Se inte på din man som den dära som drivs av så mycket sexualdrift och vill jämt. Ja, vill han jämt så ge han det då, det kan du väl bju´på. Det lider väl inte du av?  

Mer om Knutbypredikanternas kvinnosyn i läsvärd c-uppsats av Stina Edvinsson, Maria Eriksson, Sophie Josefsson .

•  Ett blott 9-årigt barn våldtas av sin styvpappa i Brasilien, blir gravid och abort uförs. Den brasilianska ärkebiskopen José Cardoso Sobrinho bannlyste både mamman och de läkare som räddat flickans liv. Våldtäktsmannen, alltså  styvpappan- bannlystes däremot inte.  Bannlysningen hävdes senare efter stark opinion. Expressen

•  Jehovas vittnen anser att “kvinnan ska underordna sig mannen. Det är hon som har ansvaret för hemmet och det ska vara rent och välstädat. Hon har också ansvar för att hela familjen är välklädda när de besöker möten, hon inte kan bli äldste, biträdande tjänare, talare eller undervisare i församlingen. Hon kan inte heller bli kretstillsyningsman eller vara medlem i styrande kretseni NY”.  Källa

•  Livets Ord “anser att kvinnor och män är jämställda men att de har olika förutsättningar och ska då ha olika uppgifter. Mannen är till exempel bra på att hålla ordning och ska därför ha huvudansvaret för familjen. Mannen ska också stå för huvudansvaret för inkomsterna”. Källa

•  I Skene tillåts för första gången en (1) kvinna hålla en (1) predikan, under en (1) vardagkväll. Kyrkoherden Göran Landgren säger sig vara av den gamla uppfattningen och menar att det finns olika funktioner i Guds hushåll för män och kvinnor. Expressen

•  I Pakistan säljs flickors skolgång ut för köpet av vapenvila Sydsvenskan

Gemensam nämnare för olika religiösa tolkningar från all världens hörn, är att Gud har skapat MÄNniskan. Utöver människor finns det kvinnor. Makten över kvinnorna har människan, alltså mannen. Undrar just vad Gud har att säga om förtryck i sitt eget namn….

“Ske Din vilja såsom i himmelen, så ock på jorden” Inte vill väl Gud att hens skapelse förvägras utbildning, vägras arbete, vägras frihet? Finns det bilar i himlen –  visst får de köras av kvinnor så ock i Saudiarabien? Och sex, självklart njuter kvinnor i paradiset och borde väl även få göra det i Knutby?

Tina Acketoft (fp) anser att Katolska kyrkan skall bannlysas eftersom “Tradition och irrläror vars effekter drabbar kvinnor hårdast kan inte tillåtas”. Låter bra, då stoppar väl Alliansen ekonomiska bidrag till samtliga religiösa samfund i Sverige? Och agerar gemensamt och kraftfullt i Eu, eller….?

För i Eu finns det starka mörka religiösa krafter. Krafter som lämnat kärlekens budskap bakom sig och nu ägnar sin tid åt abortmotstånd, preventivmedelsförbud, hbt-hat och kvinnan-tillbaka-till-spisen. De finns och vi måste stoppa dem.

– Marita –

No Comments

Fior i Västra Götaland

Religionsfrihet får aldrig innebära förtryck. Sker så, är det ju bara frihet att fritt kunna diskriminera. Vad tycker Du?

/Marita

Reply
vmm

Jag lutar allt mer åt att religionsfriheten måste inskränkas. Det sker så mycket vansinne i religioners namn och det skyddas ständigt med argumentet “vi har ju religionsfrihet”.

Förbjuda religiösa partier är ett måste. Det bör vi göra illa kvickt. Sedan bör vi förbjuda religiös påverkan på det offentliga samhället. Det vete sjutton hur det ska gå till rent praktiskt eftersom människors personliga religion, som jag tycker är helt ok att man ska få välja fritt (något förbud för personlig inre religion kan helt enkelt inte komma på fråga), också kommer att påverka människans politiska och offentliga handlande.

Det är ingen lätt fråga det här, men jag tycker absolut att vi måste våga ta steg som väldigt många kommer att säga att det inkräktar på religionsfriheten. Det krävs ett enormt politiskt mod att göra det.

Reply
Fior i Västra Götaland

Håller med absolut ingen lätt fråga, men precis som Du skriver måste den religiösa påverkan på offentligheten upphöra: inga religiösa ceremonier vid skolavslutningar, inga friskolor på religiös grund. Är själv troende, men blir lika förbannad varje söndag när P1 ockupperas av radiogudstjänsten. Det är ingenting som Public Service skall lägga sändningstid på.

Man får ju fråga sig vad som avses med “religionsfrihet”: frihet för individen att tro – självklart. Men inte om tron samtidigt bedriver ett förtryck för andra.

/Marita

Reply
vmm

“Tradition och irrläror vars effekter drabbar kvinnor hårdast kan inte tillåtas” (Tina Ackertoft)

Inte ens om dom drabbat män hårdast tycker jag dom kan tillåtas… *himlar med ögonen*

Reply
Fior i Västra Götaland

Näää……:) men nämn den religion som pekar ut gruppen män som underordnade…
/Marita

Reply
vmm

Feminism är inte en religion utan en ideologi. Att rangordna människors värde utifrån kön sker ju såklart inte bara med religionen som bas utan också med hjälp av ideologier. Som du säkert vet. Jag är lika mycket emot sådana ideologier.

Nu vet jag inte om Acketoft är feminist – jag vill inte komma med starka beskyllningar som jag inte har grund för – men hon verkar ju rangordna människors värde utifrån kön på ett feministiskt sätt. Den beskrivningen kan du väl ställa upp på? Och då är jag självklart emot eftersom jag tror på alla människors lika värde.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hon rangordnar inte själv utan reagerar på just rangordningen. Alltså på bristen på lika värde Och det är ju Du inte emot, eller hur?

Alltså kan vi natta oss å vara överens… 🙂
/Marita

Reply
vmm

När jag läser Acketofts text kan jag inte få det till annat än att det är hon själv som tycker “Tradition och irrläror vars effekter drabbar kvinnor hårdast kan inte tillåtas” och jag kan inte få det till annat än ett uttryck för att hon inte tycker att alla människor är lika mycket värda. Men men.

Reply
Folk är dumma

Man ska inte basera religioners sanna natur baserade på vad individer säger, tycker eller tror. De sanna religionerna tar hänsyn till mannen OCH kvinnan. Men sen finns det folk som tar allt för sin egen vinning och andra som blandar in kultur och andra som är ännu dummare än de och tror blindt på vad de säger. Det är då vi får en massa sekter och förändrar religionen till något som Gud aldrig ville.

Reply
Fior i Västra Götaland

Vad som är sant eller inte, blir väl ändå till syvene och sist ngt personligt: ingen kan ju faktiskt veta. Problemet uppstår när alla de som inte vet, ändå utser sig själva till Guds ställföreträdare på jorden. Och det är många, alldeles för många som förtrycker i Guds namn, fast det egentligen handlar om individens behov att kontrollera.
/Marita

Reply
waldemarkrabb

“Man ska inte basera religioners sanna natur baserade på vad individer säger, tycker eller tror. De sanna religionerna tar hänsyn till mannen OCH kvinnan. Men sen finns det folk som tar allt för sin egen vinning och andra som blandar in kultur och andra som är ännu dummare än de och tror blindt på vad de säger. Det är då vi får en massa sekter och förändrar religionen till något som Gud aldrig ville.”

Ja, vi kanske borde lägga ner alla religioner tills gud verkligen kommer och berättar hur det ligger till? Alla religioner är skapade av människor imo. waldemarkrabb.wordpress.com

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.