Slipsarna vill bli fler

Trodde jag hade hyfsad koll vad som händer i eu-valet. Ack, vad jag bedrog mig. Sverigedemokraterna har tydligen bytt namn. Eller är det Junlistan? Eller kanske Junilistan och Sverigedemokraterna gjort gemensam sak och numera verkar under beteckningen “Libertas”?

Libertas Stefan Kihlberg, f.d nydemokrat, säger själv att Junilistan gått för långt åt vänster. Det är nog Stefan rätt ensam om att tycka. Enligt SvD är partiet är “noga med att understryka att det är EU-vänligt, men det ska vara ett annat EU än nu”.  Ja, “ett annat Eu” blir det garanterat om man ser till Stefans Newsmillsinlägg, att leva i Libertas Eu blir nog allt annat än trevligt.:

Moderata Europaparlamentariker vill införa obligatorisk undervisning i genusvetenskap för idrottslärare …… Detta är bara ett axplock på avstegen från sund borgerlig politik som Libertas reagerat på.

I science fiction kommer hotet från yttre rymden. För Libertas kommer hotet från genusperspektivet, alltså från lika villkor.  Kära nå´n det är ett av ytterst tecken på sund borgerlig politik, vilket vi inte är bortskämda med.

Libertas är bara ännu en deltagare i slipsparaden.  Eu har så det räcker och blir över med konservativa partier.  Ett nytt, fräscht demokratiskt initiativ som utgår från mänskliga rättigheter är framtiden för Europa, för Sverige. Ett Feministiskt Initiativ.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

No Comments

Mikael Griffin

Tyvärr så finns det inte ett enda uppstickarparti de senaste 30 åren som inte fått stryk i media – allt pga av att de är nya! Skam! Jantelagen rules – stå inte ut i mängden – det är fel!

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Mikel
Junilistan hade väl rätt bra flyt i media, eller kommer jag ihåg fel?

/Marita

Reply
Putte Torild

ArbetaInitiativet är ett bra alternativ! Gudrun står alldeles för långt till höger enligt min mening.
Annars kan det väl vara bra om flera mindre kommer med bara de plockar röster från Moderaterna!?
EU måste nog krossas inifrån tyvärr! EU har ett vakande öga på allt som sker och i stort sett alla beslut som fattas inom företag och inte minst inom offentlig verksamhet måste trippelkollas för att EU inte ska försätta verksamheten i knipa.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Putte
Om Du avser Libertas med ett av “flera mindre partier “anser ju Libertas att Moderaterna har för låg borgerlig profil. Vilket innebär att de är “ännu mer” Moderater, än Moderaterna själva.

Läser ett inlägg på Din blogg – bra blogg btw! http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.com/2009/04/tid-till-eftertanke.html där Du refererar till Gudrun Schyman o feminismen. Man måste dock hålla isär 2 saker: de ena är att kvinnor måste ha lika tillgång till maktpositioner som män (en jämställdhetsfråga/rättvisefråga), det andra är att Fi inte säger att kvinnor är bättre än män för att de är just kvinnor. Kvinnor har förstås andra erfarenheter av att ha fostrats till omsorg, av att ha levt underordnade etc. Fi ser samhället ur ett annat perspektiv än såväl vänster- som högerpartier, vi betonar ex. tidsaspekten. Där är 6 timmarsdagen central, för jämställdhet, för hälsa, för miljö och för att dela på jobben. En välfärdsfråga som sopats under mattan av både vänsterpartiet och miljöpartiet.

Har ingen koll på ArbetarInitiativet, men jag får täppan till den kunskapsluckan – tack för tipset. Antar att utgångspunkten är klass o jag ser inte att det räcker. Kvinnor rangordnas längst ned även i arbetarklassen.

Hälsar Marita

Reply
Putte Torild

Tackar! Som ensamstående pappa och lågavlönad, med 2 kvinnliga chefer så är enda skillnaden att jag inte är av kvinnligt kön och det väl jag inte hjälpa. Min fd fru ansöker om enskild vårdnad med jämna mellanrum (omgift med en “ny bättre” pappa till barnen)i mitt äktenskap var det mamman som slog pappan och polisen skrattade åt mig när jag anmälde. Min dotter som står mig oerhört nära trots att jag bara får träffa henne 1 gång per månad skulle med stor säkerhet vilja träffa mig betydligt oftare och socialen “kan inget göra”. Skulle man skrapa lite på ytan så skulle man finna att det finns ganska många män som är i liknande situation och som blir väldigt ledsna av få höra att man inte har lika vårdande kvaliteter som mammor har! Jag sympatiserar med mycket inom FI men tyvärr så blir det lite ensidigt ibland.

Reply
Gustav Lundblad

Varför ställer Fi upp i detta val? Trodde att man var en “folkrörelse”, som man utgav sig för att vara när man cashade in 400000 av skattebetalarnas pengar.

Fi – Ett bedragarparti.

Reply
Putte Torild

När jag läser vad jag skrivit tidigare här så ser jag att jag framstår ganska ensidig! Jag håller med om att historiskt så måste man nog hålla med om att man inom arbetarklassen varit ytterst patriarkala! Och även om en hel del faktiskt förändrats till det bättre och det hade nog inte hänt utan kvinnorörelsens kamp. Jag tycker det är pinsamt att män fortfarande tjänar mer för samma jobb! Skillnaderna har ju dessutom ökat under “den nya arbetarregeringen”! Jag har ett stort aber dock och det är att om vi ska nå verklig jämlikhet så måste kvinnor vara beredda att stå tillbaka mer i familjepolitiken. Det måste till ny lagstiftning mot kvinnor som vägrar låta pappan träffa sina barn. Idag är det hela oerhört tandlöst och mamman har en oerhörd makt på detta område! De skilda pappor jag träffat (och det är många) bär på ett stort kvinnorförakt pga sina erfarenheter. Även jag är väl i mina sämsta stunder drabbade av detta. FI som parti eller folkrörelse är jag lite kluven till eftersom jag anser att jämställdhetskampen och klasskampen måste gå sida vid sida! Som FI är uppbyggt idag verkar många nöjda bara vi får några fler kvinnliga VD:ar.

Reply
Fior i Västra Götaland

Ensidighet – nä då. Eller, det måste man ju vara ibland för att betona ett fenomen.

“Som FI är uppbyggt idag verkar många nöjda bara vi får några fler kvinnliga VD:ar.”
Fniss..inte alls elakt, men det är verkligen inte Fi. Jodå, vi vill verkligen att fler kvinnor skall bli vd eftersom det sker en könskvotering idag: män väljer män. Men oj, vi har så mkt mer. Är själv arbetare och för mig är Fi det absolut bästa alternativet ur klassynpunkt, just för att vi utgår från kön men också ser klass. Ta ex. deltidsbgeränsningen i a-kassan som främst slår mot kvinnor som är är springvikarier/deltidsarbetar. Genomfört av alliansen och (s) vill fortsätta, med en mindre justering till 100 dagar istället för 75. Båda blocken blundar för att arbetsmarknaden ser olika ut för kvinnor och män och båda blocken genomgör åtgärder som alltså är skräddarsydda för arbetarkvinnor.

Familjepolitiken – javisst. Vi tjötar för döva öron om en jämställd föräldraförsäkring, där pappor tar hälften. Förhoppningsvis trillar poletten ned och man ser att den sk fria viljan egentligen är ett uttryck för traditionella könsroller

/Marita

Reply
Putte Torild

Det måste till lagstiftning för att mannen ska ta hälften eftersom mamman i de flesta fallen vägrar ge hälften. Sedan så kommer detta med ekonomi med i bilden också. När jag var gift så fanns det inte en chans att jag skulle kunna vara heNmma. Vi hade helt enkelt inte klarat oss!! Detta skulle naturligtvis se annorlunda ut om lönerna var lika för lika arbete, så det hela blir också lite av ett moment 22. Man kan också fråga sig varför över hälften av alla mammor blandar in advokat och kräver enskild vårdnad vid skilsmässa? Är det att sätta barnen i centrum? Vid skilsmässa verkar det inte finnas några gränser för vad kvinnor gör för att hävda sin makt! Gör man så för att man är orättvist behandlade inom många andra områden i samhället?
Det finns också män som har 1-2 halvtidsjobb och samma regler gäller för dem och de kvinnor som jobbar på min arbetsplats har alla mer i lön för samma arbete som jag har. Det är komplicerade frågor och skulle man se det utifrån kön så skulle detta innebära att jag i de flesta situationer är en kvinna och det tror jag inte att jag är.

Reply
Fior i Västra Götaland

Man kan också fråga sig varför över hälften av alla mammor blandar in advokat och kräver enskild vårdnad vid skilsmässa?
??? Vilka data utgår Du från här? 90 % av alla barn i Sverige har gemensam vårdnad.

Javisst finns det män som har deltidsjobb, men det är en förkrossande majoritet kvinnor som deltidsjobbar. Inom traditionella mansyrken skapas helt enkelt inte anställningar mindre än heltid.

/Marita

Reply
vmm

Appropå det här med att Fi vill införa begreppet “slipsar” för det som jag antar är män… Okej… jag är man och visst har jag haft slips på mig så jag fattar vad ni menar. Jag är en “slips”. A och O för Fi är ju att vi könsdefineras men kanske släpper dom lite på det här med könet och kallar oss slipsar och “högklackar” istället. Queera personer göre sig nog icke besvär här haha för Fi aint gonna like you… Du är slips eller högklackad. Du ÄR det. Kuk eller fitta. Kön, kön, kön. Du defineras av och enligt ditt kön.

Jag känner mig inte bekväm med att kallas för slips men haha okej… “Jag är en slips”… tittar man sig i spegeln 20 gånger och har på sig en slips så vänjer man sig kanske. Man måste säga “jag är en slips” och “jag är inte en kvinna”. Det kanske hjälper.

Nej men Fis kamp för att upprätthålla könsskillnader tror jag funkar jättebra. “Slips”, haha!

Reply
vmm

Slipsar är ett värdeladdat ord. Fi gör också sitt bästa för att ladda det med mer värde. Det finns också värdeladdade ord för kvinnor som tex hora och slyna men jag tycker man ska göra sitt bästa för att sådana ord ska få mindre värdeladdning och orden ska få minskad könskoppling.

Hoppas slipsarna, eller vad ni nu kallar männen, tänker efter inför nästa val.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.