Sanning som smärtar

Illamående och kallsvettig, men måste fortsätta läsa. Försöker förstå, se scenario fastän jag inte vill. Kan aldrig föreställa mig, aldrig någonsin. Om kroppen som vapen.

Mest angelägna just nu är DN:s och SvD:s artiklar om kvinnor i krig.  Och om dessa kvinnors vardag:

De kvinnor som behandlats för framfall på Panzisjukhuset får stränga förhållningsorder att varken ha sex eller bära tungt till att börja med när de återvänder hem. Många män, liksom vissa grannkvinnor, tycker att kvinnorna blivit fisförnäma och lata på sjukhuset eftersom sex och kroppsarbete är det som kvinnor på den kongolesiska landsbygden i stor utsträckning används till. Risken finns att maken inte vill ha kvar en fru han inte får ha sex med. 

Läs artiklarna. Om och om igen.  Det här är viktigt. Se också SvD:s bildspecial

 Fistulasjukhuset behöver vårt stöd. Beställ reportageboken “Du kan glömma bort ditt eget barnKvinna i krig  av Christina Wahldén och fotograf Malin Hoelstad på Carlssons förlag . Erikaste om kvinnor i krig. Fi om militariseringen

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  

– Marita –

No Comments

CV

Männen dör som flugor i världens krig, de flesta tvångsinkallade, men i media är det alltid ändå värst för kvinnorna. Märkligt!

Reply
egon

@CV
Du vet väl vad som menades i pigromanerna förr när man skrev “ett öde värre än döden”

Reply
Daniel

Hej Daniel

Stort tack för tips! Är inne just nu och läser:
“Mannen som arbetar med sexuellt våld i Hombo berättade med viskande stämma hur han måste arbeta i hemlighet med stora delar av verksamheten. Förra året brändes hans hus ned och han är rädd för sin egen och för sin familjs skull. Samtidigt kan han inte sluta, han ser kvinnornas ansikten framför sig och måste fortsätta tills det kommer hjälp utifrån.” Fruktansvärt!
/Marita

Läs gärna http://lifeindrcongo.blogspot.com, Maria Bards blogg. Maria omnämns i SvD-artikeln och arbetar på Panzisjukhuset i Kongo. I sin blogg skriver hon om sina upplevelser och erfarenheter i DR Kongo.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.