Samma gubbhylla här som där

I Göteborg är 8 av 10 ordförande i kommunala bolag män.  Inte alls förvånande eftersom det länge visat sig att män väljer män.   Lena Wängnerud, docent vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet,  forskar om representativ demokrati. Huvudfokus är på frågor om kvinnorepresentation och jämställdhet och hon säger:

– Det brukar vara så att det tar längst tid att uppnå en jämnare fördelning på de arenor som är minst synliga. Och det är de här siffrorna ett bevis för. Jämställdhet tror man löser sig automatiskt i dagens samhälle, men så långt har vi inte kommit ännu i Sverige.

Sant, jämställdhet ordnar sig inte via en osynlig hand. Det kräver istället aktiv och medveten handling. En handling som också kan innebära att rösta. Ja, det däringa Eu-valet t.ex.  –  det osynliga och ointressanta som ingen pratar om. Det där medlemskapet så många av oss inte ville ha: “jag röstade “nej”, jag bryr mig inte”.  Men nu är vi där och gubbhyllan är i högsta grad realitet även i Bryssel. Särskilt i Bryssel.

Linneá uppmanar oss att rösta i Eu-valet med demokratin som utgångspunkt.  Demokratin är central. Vi behöver också ha fler feminister i Eu.  Eu:s beslut påverkar oss dagligen, vare sig vi gillar läget eller inte. Beslut som vi kan påverka genom att rösta. Det är stort. Och väldigt, väldigt viktigt.

/Marita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.