Ofritt val

Nu börjas det igen:  demokratin Sverige med kungakronan på topp, har ett valförfarande som påminner om många andra platser i världen. Platser dit vi skickar valobservatörer. Berit beskrev vallokalssituationen iom riksdagsvalet 2006 och samma vatten rinner under broarna 2009. Okunskap och ovilja. Demokratisk misär. Absolut inte överallt, men det räcker och blir över.

Gudrun är förbannad. Me too.  Det borde alla ni som ännu inte bestämt er också vara. Och alla ni som redan vet. Ja, vi alla som värnar rätten att välja fritt.

I Sverige jagas föräldrar som vabbar med nitisk iver. 1 dag hemma med sjukt barn sätter igång hela samhällsmaskineriet.  Arbetslösas tid granskas på sekunden. Sjuka ifrågasätts och kastas ut på bar backe. Kontroller och intyg. Intyg och kontroller. Men när medborgarna skall välja företrädare, skall välja framtid, tja då är det inte så j-a noga. 

Valsystemet bygger uppenbarligen på en lång tradition med rötter i eran då Fordbilarna byggdes: Du kan välja vilket parti som helst, bara Du väljer det makten vill.

Om valfuskandet skriver bl.a.  Jens O , Veronica och kolla, kolla PP:s Youtubeklipp om hur valsedlar slängs.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

 – Marita –

No Comments

Oli

Jag vill gärna att vi har valobservatörer i Sverige. Men frågan är om de verkligen kan infiltrera Valmyndigheten så som socialdemokraterna gjort under 75 år?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Oli
Mmm…:) tanken är väl att de inte skall infiltrera?
/Marita

Reply
Fior i Västra Götaland

Nja, socialism var väl väldigt länge sedan? Numera känns hela raddan av etablerade partier rätt grå o likartad.

/Marita

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej igen
Menade inte alls att ordmärka, det finns ju faktiskt de som menar just “infiltration”.

Ja, hela valsystemet bygger på att rådande makt får behålla den. Genom diverse krumbukter, såväl lagliga som olagliga, skall utmanare stoppas.

/Marita

Reply
Oli

Det fanns en tid i mitt liv då jag också trodde på yttrandefrihet, demokrati och hederlighet. Vet du vilka som bestulit mig alla dessa grundläggande rättigheter? Jo, socialdemokraterna! För mig är socialdemokraterna är ren ondska! Ondska utklädd till socialism.

Reply
Anna-Karin

Jag är just nu och bevakar presidentvalet i Mongoliet som äger rum idag. När vi var här i senaste parlamentsvalet fick väljarna ett enda papper med alla partier där de sedan fick kryssa. Det kan komplicera rösträkningen men för väljarna är det bra och partierna finns representerade utan att behöva resa land och rike runt själva.

I vallokalerna här finns representanter för alla partier med och kontrollerar att allt går rätt till. Det kräver givetvis mankraft också.

På vissa sätt känns det enklare att vara väljare i Mongoliet, ett av världens fattigaste länder, än i Sverige…

Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *