Kroppen som vapen

Är vi tjötiga när vi snackar jämställdhetsperspektiv på all politik? Ta en manlig verksamhet som krig t.ex, vad har det med kvinnor att göra? Visst är det män som dödas, som strider? Som planerar och genomför väpnade konflikter.  Är det överdriven feministisk propaganda när vi säger:

I krig utsätts ofta kvinnor för systematiska våldtäkter som ett vapen, ett sätt att förnedra fienden. Dessutom tvingas kvinnor och flickor själva bära skulden för det som drabbat dem. En skuld som de bär med sig resten av livet, ofta i tystnad. Fi

Nä.  I afrikanska konflikter kan det vara farligare att vara kvinna. Kvinnors kroppar är nämligen ett veritabelt slagfält.  Ett billigt och effektivt vapen med gamla anor.  Enligt DN beskrevs våldtäkt i  resolutionen 1820 som ett sätt att: ”förnedra, dominera, sätta skräck i, driva bort och tvångsförflytta civila i ett samhälle eller en folkgrupp”.

Kvinnor som våldtas och dödas, som lemlästas, som förskjuts av samhället:

En av de svåraste utmaningarna för de kvinnor som blivit våldtagna är att komma tillbaka in i samhället igen. Christer Zettergren besökte ett sjukhus i Kongo. Där träffade han en kvinna som blivit våldtagen av sex män. Hon berättade att det svåraste var att inse att varken hennes man eller hennes barn ville träffa henne igen. DN

För ett par veckor sedan, på en knökad restaurang, Downtown Freddys i Göteborg, fick Gudrun Schyman frågan om vilket utskott hon kunde tänka sig i Eu. Gudrun svarade utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet. Där behövs hon och Fi. Banne mig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

– Marita –

No Comments

vmm

Jag hävdar med en dåres envishet att i krig är män extra drabbade av våld just för att dom är män.

Reply
Ataharis

Hej! Bra att ni skriver, det är fruktansvärt. Vill bara påpeka ett fakatfel: FNs resolution heter nummer 1820, och antogs 2008. Det är alltså ett helt nytt fördömande och en helt ny resolution även om våldtäkt i krig – av både kvinnor och män – har funnit betydligt längre än så.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Atharis
Åh, vad bra att Du påpekar – tack!!! Rättar genast.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.