“Vi”?

Vi äldre kan jobba längre. “Vi”? Omsorgspersonal, busschaufförer, lokalvårdare – är också “vi”.  Att använda “vi” när man som Sahlin talar om arbetslivets längd, är ett tecken på att man inte har en aning om hur slitsamt ett arbete kan vara.

Arbetslivets längd kan ökas genom att man börjar arbeta tidigare. Vilket ger kortare utbildningstid. Eller arbeta längre upp i åren. Och eftersom utbildning krävs inom i stort sett samtliga yrken, är det det senare som gäller: höjd pensionålder.

Nu får det vara bra, dags för Fi-politik:

Fi ska verka för att minska avståndet mellan politiker och väljare genom att införa en återkommande arbetspraktik för politiker. I denna praktik ska såväl traditionella kvinno- och mansyrken som betalt och obetalt arbete ingå.

Fi ska verka för att kostnaderna för arbetslösheten omvandlas till tillsvidareanställningar på heltid genom att bland annat koppla arbetslöshetsproblematiken till en generell arbetstidsförkortning. Fi

Skulle politiker praktisera på riktigt, inte genom att ta en PR-snabbfika med personalen, skulle insikten om medborgarnas villkor förändras till det bättre. Och mängden verklighetsfrånvända förslag minska.

Och arbetsveckan. Åhh, vad trött jag blir på att ingen låtsas om arbetstidsförkortningen som ett alternativ till utspelen om pensionsålder, om arbetslöshet. Sänkt arbetstid ger fler jobb, ger friskare människor viket ger mer pengar till staten. Mer tid, mer liv, mer pengar till oss alla.  Då kan vi snacka “vi”. Då kan vi snacka välfärd. På riktigt

– Marita –

No Comments

scaber

Mona glömmer också bort vilken enorm skillnad det är melan pappersvändande mellanchefer och skiftarbetande sjuksköterskor och fabriksarbetare.

Många kan inte jobba längre än vad de gör nu, en skiftarbetare som tvingas jobba 3 år längre än idag kommer ha en pension som snarare kan räknas i månader än år.

Reply
Fior i Västra Götaland

Du har helt rätt. Tyvärr råder en obehglig konsenus, som en oantastlig sanning, att “vi” måste arbeta längre. Alternativen lyser med sin frånvaro.

Studio 1 har inslag om senare pension efter kl 17 idag.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.