Verklighetens olika perspektiv

Dyrt för familjen! Centerpartiet hotar med MiljösPöket. Centerpartiet som once up on a time hade nyanser av grönt. Grönt som gick över i betonggrått när man plötsligt blev kärnkraftskramare. 

Dyrt för familjen! Blev det istället när alliansen belade deltidsarbetslösa kvinnor, i t.ex. glesbygd, med tvångsarbetslöshet. Fast det är klart: nu kan ju bilen stå eftersom kvinnorna inte kan (läs får) åka till jobbet.  Är månne 75-dagarsregeln miljöbesparing a´la Centerpartiet?

Miljöpartiets medvind är antagligen irriterande för Centerpartiet. Miljöpartiet kan miljö. Förstås. Men jag blir bekymrad över att MP inte ser och förstår andra viktiga perspektiv. Miljöpartiet i Stockholm vill  Laga ekologisk mat lokalt på skolor och sjukhus.  Självklart. Men de arbetandes perspektiv saknas, som vanligt.  Arbetande som oftast är kvinnor, ofta invandrade kvinnor med låga löner och en stressad arbetsdag.  Artikelförfattarna lyckades peta in “utbildad personal”  i texten. Men insikten om hur den faktiska arbetsmiljön ser ut i storköken är helt frånvarande.  Storkökens personalstyrka har minskats i samma takt som arbetsuppgifterna ökat: mer jobb med allt färre händer.   För att laga god, näringsrik och ekologisk mat, krävs personal.  Mer personal! Ibland är jag urtrött på att Fi alltid behövs, kan inte de andra partierna tänka själva.  Eller vill de inte?

Verkligheten existerar, även bortom debattartiklarnas ris och ros. I Hörby bjöd tre fackförbund in 47 politiker till olika verksamheter, däribland storkök. 12 svarade, varav 10 kommer men ingen miljöpartist.  Alltså struntade 35 folkvalda politiker i den verksamhet de styr över…… När Fi kräver att heltidspolitiker ska ha arbetspraktik ute i verksamheterna, finns det alltså anledning.  All anledning.

All anledning finns det också att njuta av dagens allra fräschaste och nyttigaste debatt: Vilken vision ersätter konsumtionshetsen?  Av Birger Schlaug som den 25 maj kommer till Mölndal för att tillsammans med bl.a. Gudrun Schyman och Carl Schlyter diskutera kortare arbetstid.  En utveckling med avveckling av arbetstiden. Och funkar inte Mölndal 25/5,  är de 3 SCHna också i Almedalen 2010.

Blogg Birger Schlaug

Nätverket för kortare arbetstid där Du också kan anmäla Dig till seminariet 25 maj

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.