Tomtens säck tom på jobb

Ingen är väl förvånad över Aftonbladet avslöjande om jobbcoacherna? De arbetslösa vet redan och alla andra måste väl förstått vi det här laget. Förstått att rekryteringen av coacher är bortkastad tid när det är jobben som saknas.  Det kan väl heller inte undgått någon att coachning varit och är en luktrativ marknad. Utsatta personer har alltid betingat cash: flyktingar, arbetslösa, missbrukare, omhändertagna ungdomar. Och samhället har hystat ut miljard efter miljard: ta hand om skiten, så slipper vi se, slipper vi agera.

Aftonbladet har rätt: Regeringen har verkligen inte fattat mycket om arbetslösheten. Regeringen har heller inte förstått deltidsarbetslöshetens problematik, en okunskap som den delar med Socialdemokraterna.  Just nu sitter tusentals kvinnor hemma och kan inte jobba av ekonomiska skäl.  Regeringen anser nämligen att det är bättre att staten betalar ut a-kassa 5 dagar/vecka än att den arbetslösa arbetar ex. 3 dagar och staten betalar 2 dagar.  Det tyckte Sven Eric Österberg (s) också, föreslog exakt samma system i sitt jobbrådslag. Skillnaden var hårfin. Olika läger, samma politik.

Sven Eric Österberg och socialdemokraternas alternativ är utbildning och kompetensutveckling. Är det kanske Tomten som har jobben i säcken julen 2010? Utbildning är alltid bra, men jobben, var finns jobbförslagen?

Har vi redan glömt Aktivitetsgarantin, den sk Agan? Den som socialdemokraterna införde  för inaktiva arbetssökande. Agan som ligger till grund för Alliansens Jobb- och utvecklingsgaranti. Har vi redan glömt att kvinnor tvingades säga upp sig från deltidsarbeten för att gå ur i heltidsarbetslöshet, allt enligt Socialdemokraternas regelverk. Tycks som om Alliansen och Socialdemokraterna använder sig av samma tankesmedja för arbetsmarknadspoltiiken. Snarlika perspektiv är det iaf.

Tänk om tomten inte kommer med jobben vare sig denna jul eller kommande jular. Tänk om vi måste tänka om, se att vi faktiskt står inför en annan arbetsmarknad med andra förutsättningar. Tänk om vi ser att Kejsaren Arbetsmarknadspolitiken faktisk är naken och att det måste till andra lösningar. Som att skapa reguljära arbeten av arbetslöshetssektorns gigantiska pengapåse. Som att införa arbetstidsförkortning.  Tänk om vi måste tänka om.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.