(S)makar det så kostar det

Inga-Lisa Sangregorio:

Ändå är motståndet mot en arbetstidsförkortning lika kompakt som obegripligt, och lika starkt hos vänstern som hos högern. Att “dela på jobben” – självklart för vanliga dödliga – är tabu bland politiker. Det är inte bara Anders Borg som maniskt driver sin så kallade arbetslinje. Mona Sahlin skulle aldrig ha fått den position hon nu har om hon inte åtagit sig att hålla i yxan när det gällde att slå ihjäl tanken på en arbetstidsförkortning. Det var så hon tjänade sina politiska sporrar och visade att hon var en kvinna som partitoppen kunde lita på. Kortare arbetstid avfärdade hon som något som bara drevs av “gamla tanter i kvinnoförbundet”. (Numera har även socialdemokratiska kvinnoförbundet övergivit tanken på kortare arbetstid.)

Sorgligt att M+S = SANT .  En gång i tiden gick jag i Vänsterpartiets 1 majtåg, under parollen 6-timmars arbetsdag. Måste varit väldigt länge sedan.  Vad står det på plakaten i år: (S)makar det så kostar det? Maktens sötma betalas genom slopade krav på ett bättre liv.

Och hur många är 1 maj-plakaten med krav på individualiserad föräldraförsäkring? Eller har jämställt föräldraskap liksom 6-timmarsdagen, gömts undan i en dammig hörna på partiexpeditionerna? Carlos Rojas har blivit intervjuad av utländska medier som New York Times, som förundras över den svenska föräldraförsäkringen.

– De utländska journalister fattar inte hur det kommer sig att de svenska papporna inte fullt ut utnyttjar något som man i andra länder inte trodde var möjligt. DN

Att inte barn har rätt till sina pappor, gör att en del anser föräldraförsäkringen som misslyckad.  Andra kallar det frihet. KDU  som kampanjar om att “Lämna familjen i fred, ska det vara så svårt?”. Stort tack till Livia för bildtipset!:

Framtidens frihet förutsätter att vi lägger oss i.  Lägger oss i att arbetsdagen är för lång. Och verkligen bryr oss om hela familjen, med eller utan barn, samkönat eller inte. Strunt samma. Alla har rätt till goá jämställda relationer.  Ett gôtt liv, helt enkelt.

– Marita –

Psssst…alla som tycker att kortare arbetstid är så viktig: ska vi träffas på 1 maj i Göteborg och kanske dela ut info om SCH-seminariet 25 maj i Mölndal?

2 Comments

Tobbe

Hej,

Om man skulle vilja arbeta 6 timmar om dagen, så ær væl detta redan møjligt ? Många småbarnsførældrar – inklusive jag sjælv – har arbetat deltid, med allt vad det kostar i form av sænkt løn ochnågot sæmre karriermøjligheter. Men det ær det vært !

Men jag har vældigt svårt att se hur man skall reglera en 6-timmars tid som norm før alla. I många fall har vi ju inte utbytbara arbeten. Om jag inte hinner med att skriva Dokument A i dag, så ær det knappast någon som kan ta øver stafettpinnen nær jag går hem. Nej, den blir liggandes tills imorgon. Och før småføretagare finns ingen reglerad arbetstid alls – dær gæller det att fånga intækterna i luften medan de flyger !

Gærna 6-timmars arbetsdag før vissa – men det måste ændå beslutas genom en facklig øverenskommelse på det lokala planet, inte genom en one-size-fits-all- beslut designad av Fi.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Tobbe

Inget märkvärdigt med 6-timmarsdagen. Heltidsnormen är idag 8 timmar. Sedan jobbar en del mer, andra mindre, andra inte alls. Men heltid är 8 timmar. Så sänker vi arbetstiden för alla (ff kommer några att jobba mer än 6 timmar, några mindre, men betydligt färre inte alls): heltid = 6 timmar. Sedan var alla (utom Moderaterna) överens om att sänka arbetstiden, så det kan vi inte ta åt oss äran att ha designat.
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.