På riktigt. Riktigt bra.

Jan Björklund gör det igen. Yrar i nattmössan, denna gång med löften om nålpengar till kommunerna:

– Risken är att när kommunerna ska betala ut ökade socialbidrag till nya arbetslösa, så måste kommunerna spara in på välfärdens kärnområden för att få budgeten att gå ihop. DN

Hellre betala miljarder för en ökande arbetslöshet än att ta tag i grunden, i avsaknaden av arbete. Hellre sitta med armarna i kors medan människor ställs allt längre bort från arbetsmarknaden.  So what, Jan Björklund & Co får ju ändå  sina lönekonton fyllda till bredden.

Krisen är inte på låtsas. Den försvinner inte ens om man blundar. Den finns, mitt i verkligheten, och den nästlar sig in i  kommunens verksamheter där anställda varslas och servicen passerar svältgränsen.  10 000 nya utbildningplatser i väntan på bättre tider, är bara löjeväckande. SvD

Sluta spela Monopol med våra gemensamma skattemedel.  Låt miljarderna till arbetslöshetssektorn gå till reguljära arbeten och sätt normalarbetstiden för alla till 6 timmar/dag.

Det skulle vara på riktigt. Riktigt bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 – Marita –

No Comments

john olsson

Detta måste vara ett dumt skämt, eller visste inte mr. Björklund att Sverige redan kryllar av högutbildade arbetslösa?

Reply
Moa

Man undrar när vi ska få ett budgettak för våran asylpolitik, är det inte dax att strama åt där, speciellt nu när alla kurvor pekar neråt.

Reply
tinky

det här med utbildning istället för jobb är löjeväckande, ja.

det finns sjukt många utbildningar som ur arbetssynpunkt är helt värdelösa. Man får inte jobb bara för att man är utbildad, vad jag märkte bland alla jobbansökningar jag gjorde medan jag var arbetslös var att de flesta gav självaste fan i att jag är “högutbildad”, eftersom de naturligtvis främst är intresserad av att jag klarar föreliggande arbetsuppgifter. Att man ska utbilda sig i brist på bättre saker att göra fungerar inte så bra det heller. Visst, man gör något, men vetskapen om att det är stor chans att det ut jobbsynpunkt är relativt betydelselöst med många olika utbildningar gör att man känner sig lika hopplös som innan.

ska en sån här insats sättas in så ska det -enbart- vara frågan om utbildningar som leder till jobb, och bara så många platser som behövs bör tillsättas.

Reply
vmm

Jag trodde faktiskt att ett extra stöd till kommunerna under en lågkonjunktur skulle falla Fiorna i smaken, men tji fick jag.

Kommunalanställda (och dom som är beroende av kommunens tjänster) kommer säkert att jubla om det inte blir något extra bidrag från staten. Eller så inte.

Men okej, skit i det då. Kallas det nålpengar (ingen vet hur mycket det handlar om, det enda som nämnts är “miljarder”) så skiter vi väl i det då. Inga extra pengar till kommunerna. Är du nöjd då?

Fast din budgetdisciplin imponerar på mig. Man ska alltid hålla i pengarna och tänka på att göra av med dom på rätt saker och inte göra av med dom på fel saker. Vad som är rätt och vad som är fel avgörs så klart politiskt. Jag trodde kanske att Fi var med på att det är en bra idé att ge kommunerna mer pengar nu i en lågkonjunktur men det verkar alltså som att där håller man portmonän stängd.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Eva
Bra om vi är många som ser bedrövelsen!

Hej John
Håller absolut med.

Hej Moa
Taket är tvärtom på tok för lågt, problemet är att vi öht inte ser människor som behöver skydd.

Hej Tinky
Det är en akutlösning utan vare sig tanke eller framförhållning. Vilket präglar slakten av välfärdssystemet: arbetslöshetsförsäkringen som justeras då o då när man ser att det inge funkar, sjukförsäkringen där man inte ha en susning om vad som skall hända med de utförsäkrade. Hafsig o slarvig politik.

Hej VMM
Du får nog läsa på vår politik, tror jag bestämt… 🙂 Fi tänker långsiktigt och hållbart. Pengarna till kommunerna ges ju här för att täcka ökade kostnader för socialbidrag. Som ökar pga av Alliansens försämring av trygghetssystemen + att man låter arbetslösheten skena utan åtgärder. Satsa miljarderna på rätt sätt, så genererar det ännu mer pengar o inte minst: välmående.

/Marita

Reply
vmm

Fiavg skrev: “Du får nog läsa på vår politik, tror jag bestämt… Fi tänker långsiktigt och hållbart. Pengarna till kommunerna ges ju här för att täcka ökade kostnader för socialbidrag.”

Om att läsa på… tja… Instinktivt så brukar jag tro att politik som gynnar kvinnor kommer Fi att ställa sig positiv till. Jag lyfter på min cylinderhatt och bugar och erkänner att jag hade fel.

När det gäller statsbidragen till kommunerna så är det ju upp till kommunerna hur dom vill använda dom. Det här med öronmärkta pengar om vad det ska gå till och inte har visat sig inte funka. Får kommunen en extra miljon till skolan så innebär det att kommunen kan minska anslaget till skolan med en miljon utan att någon märker det och så kan man satsa en miljon på en ny skridskohall. Nej, nu talade mitt cyniska jag. Och det är inget fel på skridskohallar. Snälla, slå mig inte 😉

Men extra pengar till kommunerna leder förmodligen till att personal inte behöver sägas upp och att den kommunala servicen kan fortsätta fungera.

Det spelar ingen roll om bidraget går till ökade socialbidragskostnader för det är ju en och samma plånbok. Minskar socialbidragen så kan kommunen satsa på annat.

Men socialbidragen är i allmänhet en ganska liten del av en kommuns budget. Utan att ha googlat så har jag för mig att socialbidragen i min kommun ligger på runt 60-70 miljoner per år och kommunens budget ligger på 3-4 miljarder per år. Ingen kan neka till att 60-70 miljoner kronor är mycket pengar men i jämförelse med en budget på 3000-4000 miljoner så…

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.