Olika frågor, olika svar i a-kassan

Göteborg gratuleras till att ha en representant, Anneli Hultén i S´VU. Visserligen suppelant till en början, men ändå. GP.

S-kongressen beslutade om att inte verka för 90 % i a-kassa , men att höja taket. Däremot fattades inget beslut om deltidsbegränsningen (75-dagarsregeln). Istället gick frågan till “redaktionsutskottet”. Deltidsbegränsningen är i huvudsak en kvinnofråga: det är kvinnor som drabbats.  Den är helt transparent, man måste vara totalt frånvarande för att inte se dess negativa konsekvenser. Ändå kan inte kongressen fatta ett beslut.  Lättare gick det att klubba ned arbetstidsförkortningen DN

Sven Eric Östberg om 75-dagarsregeln:

– Det är ett jättebekymmer idag att så många stämplas ut efter 75 dagar KA

Hoppsan, måtte det vara en en felcitering. Hoppas att Sven Eric Östberg i egenskap av arbetsmarknadsansvarig talesperson, faktiskt vet att det inte handlar om att “stämplas ut”. Det är 75 dagar jämsides med arbete, som avses.  Dagar som tickar när man arbetar och stämplar samma vecka. När de 75 dagarna är avverkade, återstår heltidsarbetslöshet. Men dagarna försvinner inte pga av regeln, de används istället som belöning om man snällt stannar hemma från ev arbete. Jobbar man ex. 2 dagar (16 timmar), under 1 vecka, så får man inte stämpla upp de 3 resterande dagarna. Är man däremot lydig och inte går in där arbete finns, ja då får man stämpla 5 dagar.  En arbetslöshetslinje.

75-dagarsregeln är en kvinnofråga, till största delen. Och så besvärlig att hantera. Kongressen klarade inte att rösta. Höjning en taket i a-kassan är en mansfråga, till största delen. Knivig men kongressen fixade beslutet.  Arbetstidsförkortningen är en livsfråga, för såväl kvinnor som män, för jämställdhet. Men hanteras som en icke-fråga.

Tyvärr behövs vi. Helt klart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

No Comments

vmm

“75-dagarsregeln är en kvinnofråga, till största delen.”

Jag är man så jag får väl ta och engagera mig i någon mansfråga istället.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej VMM
Det gör ju alla andra redan – ser frågor som mest rör män, a-kassan som berördes är bara en mikrodel. Men våldet är en mansfråga: utförs till största delen av män, mot andra män & kvinnor. Berätta gärna vad Du kommer fram till.
/Marita

Reply
vmm

Jaha, är våldet en mansfråga så undrar jag vad du har för rätt att lägga dig i. Med tanke på ditt kön. Sköt kvinnofrågorna du.

(hoppas du förstår att jag egentligen inte tycker så här utan jag spelar bara med i det här tänket om mans- och kvinnofrågor)

Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *