Mental ättestupa

Socialbidragen ökar med 50 % till 2012 enligt regeringens egna beräkningar. Självklart, något annat är otänkbart med förd politik.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Växjö universitet, menar att ökningen av socialbidragen beror på arbetslösheten i kombination med de förändringar som gjorts i socialförsäkrings­systemen.

– Regeringen har ensidigt inriktat sig på att ställa krav på dem som stått utanför arbetsmarknaden. Det är som om det vore deras personliga egenskaper som är problemet. DN

Skuldbeläggandet av sjukdom, av arbetslöshet är mentala ättestupor. Kostsamma mänskliga experiment.

Nu minskar skatteintäkterna till kommunerna, kommunanställda avskedas, service och omvårdnad försämras, psykisk och fysisk ohälsa ökar, högre kostnader för vård osv osv. Vi har inte råd med minskad välfärd. Välfärd generar välfärd, ett samband som är såväl enkelt som sant. Tramset “att värna välfärdens kärna” innebär bara att skära ned och skada ännu fler medborgare.  “Blå skatteväxling” som Alliansfritt Sverige tydligt beskriver slakten. Det innebär att arbetslösa och sjuka inte ingår i den innersta välbeställda krets som Alliansens välfärd handlar om.

Feministiskt Initiativ ser istället vidgad välfärd , som absolut nödvändigt för framtiden. Gudrun Schyman:

På 70-talet stod vi (socialarbetarna) på barrikaderna för vidgad välfärd åt medborgarna och lönelyft för förvaltningens kontorister och telefonister. Det är bara att damma av kraven och plocka fram banderollerna!

I stället för lönesänkningar i krisbranscher, dit kommunerna snart kan räknas, kan vi plocka upp kravet på sex timmars arbetsdag, för alla. Lägg till individualiserad föräldraförsäkring och vi har en förändringspotential för arbetsmarknaden som är svårslagen. Vågar vi dessutom ge oss på vardagslivet och tänka i termer av närhet mellan arbete, bostad och samhällelig service så blir vi klimatsmarta på kuppen.

Det är bara att höja rösten!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.