Littorin i akut behov av praktik

75-dagarsregeln diskuterades i morse. Regeln som i praktiken innebär straffarbetslöshet. Regeln som ökar statens kostnader i takt med att deltidsarbetslösa tvingas till heltidsarbetslöshet. En tickande bomb som inte gangnar någon, vare sig samhälle eller individ. En looser-looser situation.

Det handlar om kvinnor och deras arbetsmarknad. Tyvärr märktes det inte alls i diskussionen mellan Littorin och Handels. Handels medlemmar är i majoritet kvinnor (70%) och 75-regeln slår hårt mot en grupp som har en stor andel deltidsarbetenLars Anders Häggström, förbundsordförande i Handelsanställdas förbund, hade en hel del bra synpunkter, men ser han öht att deltidsarbetslösheten är ett strukturellt problem för just kvinnor?  Han menade att 75-dagarsregeln är en fullständig felaktig åtgärd i dagens situation. “Dagens situation” – Det är värre nu. Ja. Men ofrivillig deltid är ALLTID ett problem, oavsett konjunkturläge. Det gör ju inte mindre ont för de som drabbas av korkade a-kasseregler i bättre tider. De är färre, men skadan blir lika stor för den enskilde.  Vi måste se helheten, se att heltid skall vara en rättighet, se till att skapa en arbetsmarknad där alla har en självständig försörjning.  Och inte minst: sänk arbetstiden, så att 6-timmar blir heltidsnormen. För alla, för såväl mansdominerade som kvinnodominerade arbetsplatser.

 Sven Otto Littorin sa:

Om du har ett läge där du har deltidsstämplat under lång tid och inte får en heltid då måste man väl som privatperson ändå också ha ett ansvar att fundera över: är jag i rätt bransch, jobbar jag med rätt saker, är min  arbetsgivare vettig att jobba för. Nää.

I Littorinvärlden är det arbetstagarnas ansvar att det finns jobb. I Littorinvärlden finns ett smörgåsbord av arbeten.  I Littorinvärlden är inte kvinnodominerade arbetsplatser belamrade med deltidstjänster.  Deltider som skapats just för kvinnor.  I den verkliga världen, där vi som springer på timmar, som deltidsarbetar lever,  där finns inte heltider så det räcker.  Sven Otto Littorin behöver coachning:

Fi ska verka för att minska avståndet mellan politiker och väljare genom att införa en återkommande arbetspraktik för politiker. I denna praktik ska såväl traditionella kvinno- och mansyrken som betalt och obetalt arbete ingå.

Littorin är alltså uppenbarligen i akut behov av Fi. Av arbetspraktik i den deltidsdominerade kvinnovärlden. Han behöver vara redo varje morgon, hela dagen lång, ifall han blir inringd. Kanske inte jobba alls, eller jobba 11 dagar på raken. Han får testa att ha förbrukat sina 75 dagar och vara fången i sin egen horribla situation. Han vill ju jobba, men han kan inte. Av ekonomiska skäl….. Welcome to the Real World,Littorin.

Skulle gärna vilja veta vem/vilka som konstruerat 75-dagarsregeln. Hur man resonerat.  Och i nästa mediadiskussion, för den kommer garanterat, vill jag se ett genusperspektiv.

– Marita –

Deltidsarbetslöshet och deltidsarbete i Europa – Förklaringsmodeller och statistik av Johanna Forssell och Inger Jonsson

No Comments

Låt rätt män rösta « FiaVG

[…] eller beräknar. Räknar på något de inte funderat över tidigare  – ex. hur mycket en deltidarbetslös kvinna förlorar på att arbeta.  Eller fundera över varför kvinnor fortfarande drygar ut hushållskassan och mannen står för […]

Reply
Inte A-kassa till någon « FiaVG

[…] Vad som däremot handlar om oss är den totala bristen på kreativitet, på nytänk. Mona och Wanja ville ha mer i a-kassa, Alliansen mindre och tar pengar från de arbetslösa och ger till de arbetande. Anledningen är att skattesänkningen (jobbskattevadraget som man heller säger) skall ge jobb. Fast det blir inga jobb. Det som blir är att de fattiga blir fattigare och de rika  rikare. Och allra fattigast blir deltidsarbetslösa kvinnor som trotsar arbetsförbudet. […]

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.