Icke-frågor istället för härsket valfläsk, tack!

Queen of Twitter:  Gudrun Schyman (FI) med 2 366 tweets (3 784 followers). Även jag blir förvånad och fnissar: hur hinner hon som har hur många järn i elden som helst? Själv har jag fixat nada, inte ett enda Twitter. Skapade ett Fi VG-konto häromda´n, men bekräftelsemailet har fastnat någonstans.  Apropå hinna med, är Gudrun i Göteborg imorgon.

Och Gudrun lär fortsätta toppa.  För att snacka med folk och för att den politiska frågepotten tycks oändlig. Som föräldraförsäkringen. En av de viktigaste (den viktigaste?) reformerna för jämställdhet. Så viktig och ändå icke-fråga. Eller just därför…? Lisa Dahl, handelsanställd deltidare:

Av någon okänd anledning tycks dock frågan om en delad föräldraförsäkring vara något av en ickefråga för många av de politiska partierna. Det talas sällan om det alla vet: Kvinnor tjänar mindre än män för att de i större utsträckning tar ansvaret för de gemensamma barnen och därmed är borta från arbetsplatsen mer. Det finns naturligtvis andra faktorer som påverkar löneskillnaderna mellan män och kvinnor, men föräldraledigheten är den i särklass enklaste att komma till rätta med – lagstifta om delad föräldraförsäkring!

Är Lisa bekymrad småbarnsmorsa? Nä, Lisa är barnlös, men ser mer än de flesta. Lisa ser strukturerna. De som slår blint mot alla, oavsett föräldraskap eller inte.  Föräldraförsäkringen som delar upp mammor vs pappor, inte 50/50 tillsammans med barnet. Ack nej. Carlos Rojas skriver att inte så många känner till att fler ministrar än Birgitta Ohlsson väntar barn.  Att högskoleminister Tobias Krantz (FP) och försvarsminister Sten Tolgfors (M) också snart blir pappor, ingår nog i föräldraskapsformeln: mammor får barn att ta hand om, pappor får familjer att försörja. Så ser den uppdelningen ut.

Värnplikten är en annan icke-fråga. Som Fi vill ersätta med samhällstjänst och som Karin Burstrand, domprost, Marie Demker, professor i statsvetenskap m.fl. också förespråkar på GP-Debatt . Och förstås, förstås arbetstidsfrågan. Kortare arbetstid som ingen vill låtsas om, vare sig från höger eller vänster.  Det som enligt etablissemanget aaaaldrig skulle fungera.  Arbetsmarknadspolitikens guldkalv är istället praktik.  På tvären och på längden. Praktik i kubik. Som skulle fungera. Men det bidde ju inte alls bra:

Riksrevisionen finner att arbetspraktik ger fler övergångar till deltids- och timanställningar samt till olika slags skyddade anställningar. Däremot ger praktiken, jämfört med andra åtgärder, färre övergångar till tillsvidareanställningar på heltid. GP

Extra trist för de som ändå får någon form av arbete (deltid/timanställning) efter praktik, eftersom regeringen blockat med 75-dagarsregeln.  75-dagarsregeln ja, också den en icke-fråga eftersom den berör flest kvinnor? 

Valet 2010 har så många värdefulla icke-frågor.  Hela vår vardag bygger på icke-frågor. Istället servereras vi valfläsk. Samma härskna fläsk, valår efter valår, som packas om och stämplas med nytt datum och nytt parti. Finns det inget Uppdrag Granskning att ringa till?

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.