En annan arbetsmarknadsminister, tack.

Politikerbloggen avslöjade att arbetsmarknadsminister Littorin stämts på 1,8 mille av sin exfru pga av uteblivet underhåll. En ren privatsak kan tyckas. Och ja, det kunde det varit om inte Littorin hade ansvaret för arbetsmarknadsfrågor. Om inte Littorin och hans Allians ansåg att barn är båda föräldrars ansvar.  Att  både män och kvinnor skall kunna förena yrkesliv med familj AB Då måste det gälla för alla, så även för en arbetsmarknadsminister. I synnerhet för en arbetsmarknadsminister.

Att Littorin inte fixar att arbeta och ha gemensam vårdnad för sina barn, borde få honom att stå på barrikaderna och kräva arbetstidsförkortning. Det gör han inte. Istället lanserar Alliansen det ena avlatsbrevet efter det andra: hushållsnära tjänster med avdrag för barnpassning, vårdnadsbidrag, vabbning för ex. mor- och farföräldrar. Genom diverse “reform”krumbukter kan pappor jobba ännu mer, när någon annan tar över deras ansvar.

Fast reformivern gäller inte för alla, som de ensamstående föräldrar som behöver barnomsorg utanför kontorstid. Helene Sigfridsson, Makalösa Föräldrar:

Om man inte har någon barnomsorg kan man inte arbeta, och man har inte ens rätt till a-kassa om barnomsorgen inte är ordnad. NM

Just det. Nattis är inget som kommunen måste erbjuda. Och finns det ingen barnomsorg för skiftarbete, kan man inte arbeta.  Och ingen a-kassa, eller hur tolkas det Moment 22 är en realitet för ensamstående föräldrar? Uppenbarligen ointressant för politiker.  Som Littorin t.ex.

Tyvärr lär vi inte få se Littorin längst fram i tåget 8 mars, viftandes med plakatet: Dags för 6-timmarsarbetsdag! Synd, eftersom frågan handlar om reell välfärd. Gudrun Schyman:

Vi måste värdesätta tiden bättre och fortsätta den välfärdsreform som en arbetstidsförkortning innebär. Den påbörjades med stegen från 48 till 40- timmarsveckan. Nu behöver vi gå vidare, med målet 30-timmarsvecka, under betydligt mer flexibla former. Inte över en natt utan på samma sätt som tidigare. Avtal-lagstiftning- avtal. Alltså inga sänkta löner utan tid i stället för pengar.

Att det kräver en annan arbetsmarknadsminister för att sjösätta en sådan reform är väl alldeles uppenbart. NM

Absolut. Tänk en nästa arbetsmarknadsminister som en lågavlönad ensamstående förälder med minderåriga barn. Som sprungit i ekorrhjulet a-kassan – försäkringskassan – socialen. Som vet hur fiffiga skrivbordkonstruktioner i regeringskansliet blir helknäppa i vardagslivet. Som släpat hem ungar och tunga matkassar på bussen efter en lång arbetsdag. Då jäklar hade det blivit ordning på torpet, då hade det garanterat blivit 30 timmarsvecka!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

No Comments

Torbjørn

Kæra Fior,

Alltså det ær något jag inte førstår. Skall vi arbeta 40 timmmar (rætt til heltid) eller 30 timmar (arbetstidsførkortning) ? Eller ær det viktigaste att mæn och kvinnor arbetar lika mycket ? Men i så fall, hur mycket ?

Summa summarum ær att det ær fullstændigt meningsløst att førsøka lagstifta hur mycket man skall arbeta, speciellt i på ett nationellt plan. Dæremot går det alldeles utmærkt att erbjuda såvæl kvinnor som mæn att arbeta hel- eller deltid, beroende på vad man vill och kan, och mot motsvarande lønsænkning. Gudrun får gærna arbeta 30 timmar (tror dock att hon arbetar mer f.n.), men jag vill inte att någon annan æn min arbetsgivare, min hustru och mina barn skal bestæmma hur mycket jag skall arbeta.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.