Springnota

Nu är det pengaregn över sta´n igen. Vi har fått det förut. Denna gång en halv miljard som satsas på Trollhättan. Till bl.a. utbildning. Jaha, utbildning….. för vilka jobb då? Var finns de? Samtidigt varslas det i Saabspåren. Fler arbetslösa som ska ha utbildning för jobben som inte finns, färre skatteintäkter.

Förutom Trollhättan, drabbas kommuner i Västra Götaland väldigt hårt av allianspolitiken, visar Expressens kartläggning. Värst blir det för Mariestad:

– Vi började på en låg nivå, men under året som gått har försörjningsstödet mer än dubblats. Fler och fler går från a-kassan och sjukförsäkringen och då är det kommunen som får ta kostnaden, säger Ulla Göthager (S).

Just det, kommunen får ta kostnaden när regeringen slår mot sjuka och arbetslösa. Genom finansieringsprincipen har staten friskrivit sig från ansvaret för förändringar i transfereringssystemen. Sänk a-kassa, ut med sjuka, inte regeringens problem. Springnota för regeringen och kalaset bekostas av de allt fattigare kommunerna och deras invånare. Det blir naturligtvis statens problem i slutändan, men omedelbart och hårdast, drabbas kommunerna. Och därmed välfärden. Därmed offentlig sektor.

Fi ska verka för att finansieringsprincipen används även vid transfereringar såsom sjukpenning och arbetslöshetsersättning. Fi 

Om staten tvingats ta kostnadsansvar för påhitt i a-kassan coh sjukförsäkringen, ja då hade inte de 3 senaste åren sett ut så här. Med sänkningar och åter sänkningar.  Usel ekonomi och oroliga själar.

Så här illa är läget för en kommun nära Dig, så mycket mer tvingas kommunerna satsa på socialbidrag under 2010:  

I januari får nog socialkontoren ha en reservplan, med många akuta ansökningar.  I alla fall om man ska tro Sven-Otto Littorin:

Alla som går med ska få pengar den 25 januari, lovar Sven Otto Littorin. Men han vågar inte lova att alla kommer att få rätt summa pengar, alltså den nivå som grundas på SGI:n.

– Om det är någon som inte hinner få den inkomstrelaterade ersättningen så får man alltid 223 kronor per dag, säger ministern. AB

Oj, vad snällt. Grattis…eller hur ska man ta det….?  Man kanske kan betala hyran. Kanske inte. Fy farao för att vara handläggare på F-kassan eller socialtjänsten – hur ska de hinna och hur ska de mäkta med att trolla kaniner ur arbetsmarknadsministrars hattar? Och stackars, stackars alla sjuka. Hur ska de orka med det här omtumlande Lustiga Huset alias politik anno 2009, som inte alls är det minsta roligt.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.