Rättspsyk istället för vård

Kvinnor med självskadebeteende låses in på rättspsyk när vården ger upp.  Låses in bland t.ex. dömda våldtäktsmän. Sorry, men det finns bara ett uttryck: fy fan. Fyyyy faaan………….!

Otroligt arg, men samtidigt inte det minsta förvånad. I Västra Götaland har regionen systematiskt slaktat behandlingshem. Källan i Vänersborg, som behandlade personer, främst kvinnor, med bl.a. självskadebeteende stängdes. Inneliggande patienter slängdes ut och alla som stod i kö fick kalla handen.  Öppenvården skulle ta över löd budskapet, vilket förstås resulterade i att alternativet innebar akutpsyk. Det var och är inga patienter som kan låta ångestens styras av öppettider, av tillfälliga besök. Anhöriga vädjade om att behålla en vård som faktiskt fungerade. Anställda berättade om en psykvård värd namnet.  Inskrivna och f.d. inskrivna vittnade om skillnaden mellan livet före och livet efter Källan.  En skillnad som handlade om liv istället för död.

Att bomma igen behandlingshem är inte “bara” en fråga om värdighet, om rätt till vård, utan en ekonomisk katastrof. Så inhumant, så fruktansvärt korkat och så dyrt.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.