Miljö- vem orsakar och vem drabbas?

Miljöpartiet borde vara just MILJÖparti med versaler. Borde vara ledande med insikter och kunskaper om miljöpåverkan. Men varför är det då så schhh…..tyyyyst, om vad som egentligen händer med vår miljö? Varför sån tystnad om vem som egentligen skitar ned. Vilka som är de megastora mijöbovarna?

Om man vill man vilka som orsakar miljöförstöringen och vilka som främst påverkas, skall man inte läsa Carl Schlyters (mp) debattinlägg i GP . Läs istället hur Gerd Johnsson-Latham beskriver vilka som påverkar och vilka som drabbas.. Om Miljöpartiet också läser, ser de att miljöskit består av såväl klass som kön. 

Fi har läst och funderat. Och vi vet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

– Marita –

No Comments

Tharand

Miljöpartiet vill minska utsläppen av växthusgaser med 80% till 2050. Det är samma som forskarsamhället säger är nödvändigt.

Har aldrig hört att F! har ambitioner på samma nivå vad gäller utsläppsminskningar men jag kan ha fel?

Reply
Kerstin

Jag tycker du borde läsa på lite bättre innan du kritiserar MP för att inte känna till att både klass och kön är relevanta för miljöfrågan. Det är nämligen inte alls sant!

Här: http://mp.se/templates/mct_177.aspx?number=167087 kan du själv se att MP ordnar kurser om bl.a. detta (föreläsningen om hållbar utveckling och jämställdhet utgår f.ö. från Gerd Johnsson-Lathams forskningsresultat).

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Kerstin
Jag menar inte alls att inte kännedomen existerar, men MP:s företrädare väljer inte att lyfta sambandet i offentlighetens ljus. Inte relationen miljö -kön-klass-. Inte heller vad en arbetstidsförktorning skulle göra gott för klimatet. Sänkt arbetstid diskuteras också inom MP o det ligger kvar som krav. På papperet, men förs aldrig fram som en dellösning mot den ekonomiska krisen.

Alltså skiljer sig teorin mot praktiken. Har sett MP som ett alternativ att högakta. Men nu (ff som betraktare) dräneras MP:s goda idéer o insikter i samma takt som samarbetet med S ökar.

/Marita

Reply
Jakob

Tycker det fattas en fråga i rubriken, nämligen vem som bidrar? Håller till stor del med Gerd att mäns starka position i samhället även ger uttryck i miljöpåverkan men tycker att undersökningen till största delen visar på att skillnaden inte beror på kön, utan bara på klass, där dock kvinnor oftast befinner sig lägre. För övrigt hade en undersökning om vem som bidrar med mest för en hållbar utveckling varit intressant att se och dessutom om det är kvinnors levnadssätt som är bättre för miljön eller enbart den begränsade konsumtionsmöjligheten, för om det är det senare är fallet så kommer ju inte jämställdhet att hjälpa. Sluta beskylla miljöproblemen på “andra könet” och börja ta ansvar för gemensam lösning.

Reply
Kerstin

Hej Marita!

Så kan man förstås se det. Eller så ser man som jag (medlem i MP), ett parti som faktiskt försöker föra ut både det ena och det andra, vilket inte alltid är så lätt med våra “snuttifierade” media som mest intresserar sig för de två största partierna.

Man kan också se det som att MP “väljer” att “lägga sig” inför S. Jag ser det snarare som så, att det självklart är så att ett parti med 5-6 % av väljarna bakom sig inte kan få igenom hur mycket som helst i förhandlingar med ett parti som har 35-40 % eller mer av väljarna bakom sig.

Det är därför jag gör vad jag kan för att sprida det gröna budskapet och stärka MP. Med fler väljare bakom sig kan partiet ta mer plats! Och det behövs!

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.