Kyrkan – SD:s högborg?

Vara eller icke vara medlem i Svenska Kyrkan,  det är frågan. Det starka kvinno- och hbt-hatet borde få oss att rusa ur i panik. Och när nu Sverigedemokraterna mobiliserar för Kyrkovalet, ger det verkligen en anledning att avsluta medlemskapet. 

Jaja, vem orkar bry sig: inte kan de påverka. Det är just vad de kan.  Deltagandet i kyrkovalet är så lågt (12 % valet 2005 SvD) att det räcker att SD mobiliserar kompisar, familj och bekanta, så får de ofantlig mycket makt. Makt  som de vill använda till att:

Några av de krav som SD framför är att Svenska kyrkan ska inneha en särställning och inte jämställas med andra samfund och religioner. Kyrkan ska tydligt arbeta för att försvara och stärka moralens, äktenskapets och den traditionella kärnfamiljens ställning i samhället och homoäktenskap ska inte tillåtas.

SD anser att anställda inom kyrkan under arbetstid ska avhålla sig från att arbeta för ett mångkulturellt samhällssystem. DN

Alltså ett helt paket med direkt demokratifientliga punkter. Och alla vi som fortfarande är medlemmar (mitt eget urträde gäller inte förrän beskattningsåret 2010), det är vi som betalar för Sverigedemokraternas avskyvärda politik:

Kostnaderna för kyrkovalet betalas av hela kyrkan. Kostnaderna är spridda på församlingar, kyrkliga samfälligheter, stift och nationell nivå. De olika enheterna har egen ekonomi – det handlar alltså inte om en central budgetering av kyrkovalet. Svenska Kyrkan

Humanisterna informerar om hur man går ur Svenska Kyrkan. Tänk på att anmäla före 30 oktober för att medlemskapet skall hävas för år 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

– Marita –

No Comments

Mattias

Ditt resonemang håller inte, om de som inte håller med sd går ur kyrkan och inte kan rösta så ökar ju deras makt.
Svk är förmodligen världens mest progressiva kyrka vad det gäller kvinno- och hbtfrågor, detta kan förändras om de positiva krafterna ger bort makten till svartrockarna. Rösta i kyrkovalet!

Reply
Patrik Ohlsson

Jag gick själv ur Svenska Kyrkan för ca 10 år sedan, och slipper därmed bidra ekonomiskt till det politiskt korrekta majoritetsstyre som för en avskyvärd politik och förstör Svenska Kyrkan. Det sker till priset av att jag själv inte får rösta i kyrkovalet, men det kompenserar jag med att mobilisera alla jag känner som är med i Svenska Kyrkan att gå och rösta på Sverigedemokraterna den 20 sept.

Du hänvisar till Humanisterna. Intressant. De om några är, jämte SD, en stark anti-islamistisk kraft i Sverige. Vet du egentligen vad du hatar resp. vad du stöder?

Här kan du läsa och lära och SD’s kyrkopolitik:
http://fadernaskyrka.se/

Ps. “Demokratifientliga”… är det din benämning på åsikter som inte överensstämmer med dina?

Reply
moder jord

Jag har själv funderat på lämna Sd p.g.a kvinnoföraktet och den fundamentalistiska religiösa inriktningen som man kan utläsa genom partiets kyrkopolitiska manifest.

Många stirrar sig blinda på deras “invandrartjat” och tyvärr kanske inte många kommer att upptäcka sanningen i tid innan det är försent.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Mattias
Har tänkt precis som Du skriver: att man måste stanna kvar för att mota svartrockarna. Och det har tagit fler år att fatta beslut o att lämna. Är troende, men vill ha en sekulär stat på lika villkor. Att det inom kyrkan öht diskuteras om könsneutrala äktenskap var droppen som fick bägaren att rinna över.

Hej Patrik
“Demokratifientlig” använder jag här när man som SD motverkar alla likas värde. Är man emot hbt-personers lika rätt, vill man inte att kyrkans personal skall arbeta mångkulturellt – då handlar man antidemokratiskt. En del skulle kalla det antikrist om man utgår från kärleken till sin nästa som den röda tråden i Jesus budskap.

Att hänvisa till Humanisterna är väl ganska självklart, eftersom de strävar efter en sekulär stat. Anti-islamsk???? De är emot all religiös påverkan i samhället. Skitsamma kristendom, judendom, islam.

Hej Moder Jord
Det är symptomatisk: föraktet mot invandrare, kommer nästan alltid med 2 bilagor: kvinno- och hbt-förakt. Och med kvinnoförakt kommer invandrar- o hbt-förakt. osv osv. En 3-enighet sas. Apropå religionen…Och absolut – rekommenderar alla att läs länken som Patrick lämnar. Texter som roat och oroat mig många ggr.

/Marita

/Marita

Reply
Nineve

Det finns endast ett sätt att motarbeta Sd i svenska kyrkan och det är att rösta på ett icke partipolitiskt alternativ som POSK eller Frimodig Kyrka. Detta eftersom de vill ha ett icke partipolitiskt demokratiskt valsystem (i likhet med exempelvis idrottsföreningar).

De politiska partierna har konserverat det partipolitiska valsystemet från stadskyrkotiden och det håller dörren öppen för Sd. De har vidare underlättat för dem genom att införa direkta val till kyrkans högsta instans, Sd behöver altså inte något lokalt församlingsengagemang för att bli valda till kyrkomötet.

Reply
Fior i Västra Götaland

Håller med om att det partipolitiska systemet måste brytas upp. Men absolut inte genom att rösta på Frimodig Kyrka:
FRIMODIG KYRKA anser därför att Svenska kyrkan inte kan viga samkönade par ifall vi får en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige. Om riksdagen inför en könsneutral äktenskapslagstiftning bör Svenska kyrkan lämna ifrån sig vigselrätten Ur Frimodig kyrkas Valplattform

OCH som anser att kvinnoprästmotståndare visst kan vigas till diakon, präst och biskop Karin Långström Vinges Blogg

Röstar man på Frimodig Kyrka, skall man också veta att Yngve Kalin som samlade homofobiska präster över landet här prästerna i Västra Götaland , representerar FMK på Kyrkomötet

Göran Landgren, känd kvinnoprästmotståndare från Skene, uttalade sig om att ta emot nattvarden av en kvinnlig präst, i detta fall en domprost :

– Jag skulle själv vara tveksam till att delta i ett sådant sammanhang, och tror att vissa kyrkobesökare skulle vägra gå fram till mässan. Det vore inte rätt mot Karin Burstrand att utsätta henne för den markeringen, säger Göran Landgren. BT Göran håller seminarie för FMK under rubriken: Vägar till växt i församlingen FMK:s seminarier Tja, den vägen beträdes iaf inte av kvinnor…..

POSK är öppnare, men anser ändå att det är OK för enskilda präster att vägra viga samkönade par:
Trossamfund erbjuds möjlighet att ansöka om vigselrätt. POSK anser att det för enskilda präster inte ska föreligga skyldighet att förrätta vigsel. För POSK är detta en nödvändighet för att Svenska kyrkan ska kunna ansöka om vigselrätt. POSK

Alltså: Sorry, men vare sig FMK eller POSK är alternativ.

/Marita

Reply
Nineve

Vigselskyldighet för präster skulle vara mycket problematiskt, någon sådan plikt finns inte idag. Exempelvis kan en präst då säga nej om han/hon misstänker att äktenskapet är arrangerat eller att någon av parterna inte vill ingå äktenskap. Vigselplikt för präster skulle skada framföralt kvinnor som lever under patrialkala familjeförhållanden.

Frågan är om det är värt det priset för att tvinga de präster som inte vill (som något homosexuellt par förmodligen adlrig vill boka), när det endå finns många villiga präster tillgängliga.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej igen

När det gäller tvångsäktenskap vill inte ena parten (eller båda), medan det i samkönade äktenskap är en ömsesidig kärlek. Det går liksom inte att jämställa dessa 2 helt olika grunder för äktenskap. Problemet som jag ser det, är att man ser mellan fingrarna på direkt diskriminering, som anger att människor har olika värde. Anser att hbt- och kvinnofobiska präster inte har i kyrkan att göra öht, att kyrkan måste sluta dalta genom avstegsregler som gör att diskrimineringen kan fortsätta.

/Marita

Reply
Nineve

Vigselplikt innebär att präster måste viga alla, någon sådan plikt finns inte idag, har hört runt bland partierna och det finns inte hos någon något förslag om vigselplikt som innebär att präster kan säga nej om det finns misstanke om arrangerat äktenskap.

Även en könsneutral ordning innebär diskriminering. Är det så att äktenskapet definierar människans värde måste du motivera varför äktenskap inte ska vara för alla. Homo och hetro par är inte “alla”. Exempelvis ställs fortfarande alla icke sexuella relationer utanför…varför har de inte samma värde?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej igen Nineve
Håller absolut med Dig:

Även en könsneutral ordning innebär diskriminering. Är det så att äktenskapet definierar människans värde måste du motivera varför äktenskap inte ska vara för alla. Homo och hetro par är inte “alla”. Exempelvis ställs fortfarande alla icke sexuella relationer utanför…varför har de inte samma värde?

Fi vill ha en samlevnadsbalk som inte bygger på en parrelation (kan förstås göra också), alltså det Du beskriver. För ex. juridisk trygghet. Men det är en diskussion o vigseln i kyrkan är en annan. Utgångspunkten var just synen på sex: Att det ff finns åsikter om att sexuell läggning spelar roll för värdet av en människa. Här har ju uppenbarligen sex en avgörande betydelse. Eller pratar vi förbi varandra?
/Marita

Reply
Nineve

Ja det gör vi. Äktenskapet är inte värdegrundande för människan. Människan har ett värde i sig själv helt oberoende av vilka avtal eller juridiska samlevnadsformer hon ingår i eller inte ingår i.

Att använda alla människors lika värde som ett argument är altså helt meningslöst. Att alla människor är lika mycket värda tycker nämligen både de som är för och de som är mot en könsneutral vigselordning.

Reply
Patrik Ohlsson

Tittade in här igen lite av en slump. Debattens takhöjd låg inte oväntat på 2 millimeter. Verkligen sagolikt trötta vänsterfloskler enligt: Tyck som jag, annars sprider jag lögner om dig och kallar dig odemokratisk! Underbart.

Moder Jord: Oh nej snälla, lämna oss inte 😉

Marita: Du var inne på HBT. Gillar du länkar från mig så kolla även denna: http://patrikohlsson.wordpress.com/2009/08/04/pridefestivalen-uppviglar-till-hat/
Jag betvivlar dock att det får dig att förstå vilka krafter det är som sår hat, rasism och destruktivitet.

Nineve: Icke-partipolitiska alternativ i kyrkovalet hade inte varit fel om de bara haft någonting eget att komma med. Men de agerar ju bara förlängd Qvisling åt riksdagspartierna! Det är samma politiskt korrekta uttjatade svenskfientlighet, mångkulturvurm, fjäsk för islam. Det står folk upp i halsen!

Reply
Nineve

Patrik, ur Frimodig Kyrkas valprogram:

Kraven på anpassning till rådande värderingar och mönster är stora i dagens samhälle. I sin iver att behålla så många medlemmar som möjligt har Svenska kyrkan alltmer försökt att ändra i det kristna budskapet. Den kristna kyrkan är kallad att leva i sin samtid, men utan att ge avkall på sin kristna tro. Genom att vara fast rotad i Guds ord kan Svenska kyrkan möta dagens människor frimodigt, utan att avskärma sig ifrån omvärlden. FRIMODIG KYRKA vill att Svenska kyrkan frimodigt skall leva i världen men inte av världen. Svenska kyrkan får inte vara rädd för att också gå emot tidsandan, när så krävs, för att stå upp för det glada budskapet om Jesus Kristus, som Vägen, Sanningen och Livet.

Invandrarfientligheten breder ut sig i Sverige. Vi är som kristna skyldiga att hjälpa och stötta invandrare och flyktingar. FRIMODIG KYRKA stöder Svenska kyrkans ledning, då den aktivt och kraftfullt tar avstånd ifrån invandrarfientliga krafter i samhället.

FRIMODIG KYRKA önskar se Svenska kyrkan bekänna att Jesus är Vägen, inte en väg bland många, och att Jesus är Sanningen, inte en sanning bland andra. Som en konsekvens av detta skall inte s.k. mångreligiösa “gudstjänster” firas i Svenska kyrkans lokaler eller med hennes personal inblandade. Alla människor, oavsett religionstillhörighet, är lika mycket värda. Religionsdialog kan vara ett värdefullt verktyg i arbetet för att främja fred och försoning

Enda sättet att någorlunda säkerställa demokratin i Svenska kyrkan är att partipolitiseringen upphör.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.