Kön spelar roll i bollspel

Det finns 2 saker som skiljer kvinnor och män åt.  Fenomen som är som olja och vatten, som aldrig må förenas. Kvinnor kan bli gravida och kan föda barn. Män kan det inte.  Fast nja…. en sanning med modifikation:Thomas Beatie födde ju barn och väckte stor upppståndelse AB Visserligen inte biologisk man, men ändå.  Sedan har vi männen som gärna vill amma och jisses vilket rabalder det blir. Män ska inte amma, även om de kan AB

Det andra, minst lika viktiga särskiljande är idrotten i allmänhet och fotboll och ishockey i synnerhet. Män tränar andra män och kvinnor. Kvinnor tränar….just det: kvinnor.  Det händer faktiskt att kvinnor styr kosan mot månen. Fåtalet kvinnor styr flygplan. Kvinnor styr storföretag, ovanligt men det finns exempel. Men kvinnor kan absolut inte styra ett fotbollslag. Bestående av män. Där går gränsen.

När Johan Esk föreslår Svennis Eriksson och Pia Sundhage DN, gör han något otroligt märkvärdigt. Han bryter mot den tysta och självklara regeln att kvinnor inte basar över fotbollsspelare med könet man. Punkt. Är ev. OK i yrkeslivet, men inte i idrotten. Och definitivt inte på en fotbollsplan som tydligen är könsrollskonservatismens bastion DN

Att kvinnor tränas av män är….”naturligt”? För inte hade väl förslaget om en manlig tränare fått kvinnor att utbrista: ”Det skulle vara en riktig chock. Men han är säkert jätteduktig på killsidan”. Låter lite..tja..knepigt. Men så reagerade manliga spelare över att få en kvinna som ledare. (AIK-spelaren Nils-Eric Johansson: ”Det skulle vara en riktig chock. Men hon är säkert jätteduktig på tjejsidan.” )

Att Pia föreslås bli Svennis sidekick verkar dock lite osmart, om man betänker bådas tidigare framgångar. Mats Olsson placerade Pia som etta på sin OS-topplista med kommentaren: Sorry Svennis, Pia har fotbollsvärldens tuffaste landslagsuppdrag Expressen Svennis som assisterande till Pia,  låter mer logiskt.

Trots alla goda intentioner och nydanande förslag, kommer rekryteringen av  förbundskaptenen tyvärr ha en (1) gemensam utgångspunkt.  Oavsett bakgrund, oavsett framtidspotential sökes en människa med snopp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  och bloggar som skrivit om Pia Sundhagesom tränare för landslaget: Åkes Sportblogg Åsa Linderborg på AB:s Kulturbloggen Emretsson.net Sherpa

– Marita –

No Comments

Anders B Westin

Marita

För att förstå detta så kanske du bör läsa Darwins andra bok om Könsurvalet.

Vad tror du fotboll har för primal funktion för män.

Självklart : Att göra Kön.

Att generera manlig sexuell status på en partnervalsarena.

Vad tror du händer med den sexuella statusen om de coola grabbarna får en kvinnlig tränare.

Tror du att påfåglingsstatusen ökar eller minskar.

Varför fattar så få att det handlar om detta.

För mig får man gärna kvotera in kvinnliga tränare i den manliga fotbollen. Jag kommer att bli glad eftersom andra idrotter som jag tycker är roligare då med automatik kommer att få mer utrymme i TV.

De coola grabbarna kommer dessutom att börja leta nya idrotter att syssla med.

Kanske Rugby eller Amerikansk fotboll eller en kombination mellan fotboll och taiboxning.

Har du hört talas om migration av sexuella selektionsarenor.

Marita: Hej Anders
Googlade och hittade en intressant diskussion mellan Dig och Trollhare: http://trollhare.wordpress.com/2009/02/05/tecken-pa-manligt-och-kvinnligt-som-gor-mig-glad/ gällande sexuella selektionsarenor. Hinner inte läsa allt nu, men sparar länken o läser senare.

Intressant att Du skriver:
För mig får man gärna kvotera in kvinnliga tränare i den manliga fotbollen. Jag kommer att bli glad eftersom andra idrotter som jag tycker är roligare då med automatik kommer att få mer utrymme i TV

Precis detta, att när kvinnor kommer in på ett manligt dominerat område, sjunker dess status. I idrottsvärlden, i yrkeslivet. Det händer därför att idag har män som grupp tolkningsföreträde till vad som är viktigt. Men det är inte av naturen givet, utan av människan skapat

Reply
Deevo

Varför skulle SvFF anställa någon utan erfarenhet?
Pia Sundhage har de facto noll erfarenhet från herrfotboll. Hon kommer inte att tillfrågas denna gång och jag är övertygad om att om hon har slida eller penis mellan benen inte har någon som helst roll. Det handlar om kompetens.

Sorry, ert grundresonemang haltar alltså på alla punkter och visar på en total aningslöshet, brist på respekt för de som älskar fotboll, och kan inte vara något annat än ett ointresse för sporten. Det är osedvanligt korkat att komma dragande med en genus vinkel i den här frågan, såvida Ni inte driver med oss. I så fall så har jag gått på det;)

Landslaget är viktigt för oss fotbollsfanatiker, och den dagen SvFF experimenterar på samma sätt som DIF gjorde med Jeglertz, då kommer det att bli revolution.

Ni får gärna lobba för Sundhage, men Ni måste ta till er grundläggande fakta för att någon ska kunna ta er på allvar. Den dag hon har tränat några herrlag på elitnivå så ska hon jämföras med alla andra kandidater på ett seriöst sätt. Just nu har hon NOLL erfarenhet.

Reply
Anders B Westin

Marita

Tänk om det du skriver beror på ett existentiellt brytningsfel. Ordet status som vi använder det är kanske ett ord som beskriver “mannens sexuella status” betraktat från det kvinnliga ögat. Män med status står högt i kurs bland kvinnor. (Förutom hos de kvinnor som mer betraktar män som konkurrenter.)

Män med status signalerar en kraftfull resursförstärkning till kvinnan. Kvinnan söker komplementära resurser i syfte att öka chanserna för den kommande avkomman. (barnet)

Så i grund och botten har kvinnan styrt evolutionen att framställa den typ av manlighet som ni känner er irriterade över. Tävlingsinstinkt, risktagande, hierarkibygge.
(Den inre rösten hos män handlar om prestation och positionering. Den inre rösten hos flertalet kvinnor handlar om relatering. Nyckelord: Prestera – Relatera)

Nu har vi tack vara tekniksamhället skapat resurser som möjliggör för kvinnan att vilja få utlopp för sina individuella behov helt frikopplat från avkomman.
Detta skapar naturligtvis konflikter. Kvinnor vill använda sig av de arenor som männen “skapat” för att vinna sexuell status inför kvinnor.

Det är väl självklart att detta skapar motstånd hos manligheten. Låg status hos kvinnor är det sista männen önskar sig. Blir en man utkonkurerad av en kvinna gäller det skyndsamt att hitta en ny arena så att man kan återbygga status. Det är liksom det centrala med livet. Att få påfågla och att få bli vald av den rätta kvinnan.
(De bortvalda männen drogar, passiviseras och i värsta fall våldtäkt och kriminalitet)

Män å andra sidan ser helt andra kvaliteter hos kvinnor och väljer / önskar kvinnor utifrån helt andra premisser.

Jag har aldrig hört talas om en man som längtar efter karriärkvinnor och som önskar kvinnor efter prestation. Normala män ser kvinnor som personer och bedömer knappast kvinnor efter prestation.
Varma,starka, snälla, trygga, vackra och självklart rätt lukt på feromonerna så att immunförsvaret för avkomman blir det rätta.

Här har vi det grundläggande dilemmat.

Detta är det centrala problemet.

Genusvetenskapen har fullständigt förträngt eller helt enkelt inte fattat detta.

Och jag fattar noll eftersom det är en enkel härledning av Darwins andra bok om människans härstamning och det sk könsurvalet.

Anledningen att statusen sjunker beror i grunden på sexuell selektion och det faktum att status är en signalsemafor för prestation. Eftersom kvinnor i första hand vill relatera så kan självklart inte status genereras.

Vi skall nog vara glada av att flertalet kvinnor fokuserar på att relatera. Utan denna evolutionära förmåga hade Homo Sapiens aldrig blivit den art vi nu är. Vi hade sannolikt varit kanibaler eller riktiga rovdjur som aldrig kommit på tanken att bygga hus och kulturer.

Å andra sidan kan vi i västerlandet vara glada för att den manliga prestationsdriften renderat i fabriker, maskiner, hus, vägar och en lydig manlighet som gått till fabriken kl 0630.

Istället för att kriga och kräva kvinnor klädda i burka.
Det finns många länder av denna sort i världen. Ofta brukar vi kalla dessa för U-länder. Länder där kvinnor gör det mesta medan männen sysslar med “meningslösheter”

Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *