Inte lätt vara feministisk folkpartist

Folkpartiet…. kan inte vara lätt att bedriva jämställdhetsarbete där inte.  Som föräldraförsäkringen. En aldrig sinande ström av folkpartister yttrar sig om just sitt perspektiv på Newsmill. En av debattörerna är politisk sakkunnig hos jämställdhetsministern, så han borde väl veta. Eller?:

Vad är det som hindrar de välutbildade kvinnorna i karriäryrken att utkräva ansvar av den man de valt att skaffa barn ihop med, frågar Lennart Rohdin, långvarig riksdagsledamot och idag politiskt sakkunnig hos jämställdhetsminister Sabuni. Newsmill

Jaaa, var ska man börja? Intressant målgrupp för det första: “välutbildade kvinnorna i karriäryrken”.  Vad menar han? Att dessa kvinnor har ett större behov av att arbeta?  Att just dessa barn har ett större behov av sina pappor? Kan inte pappor dessa i familjer ta eget ansvar? Svaret på den sistnämnda frågan är “nej” och det gäller för alla familjer, oavsett utbildningsgrad.

För det andra, “utkräva ansvar av den man de valt att skaffa barn ihop med”. Som om det finns ett garantibevis på en jämställd partner.  En lapp kring halsen med försäkran om livslång jämställdhet. Mycket märkligt resonemang inte minst med tanke på att Lennarts eget parti, Folkpartiet, lyfter fram det välkända fenomenet att med barnen kommer ojämställdheten:

Vi tror ofta att en ny generation kommer att vara annorlunda än de tidigare. Men även om de yngsta kvinnorna och männen är mer jämställda på arbetsmarknaden, så återkommer ofta de gamla könsmönstren i 30-årsåldern. Det är i den åldern de flesta skaffar sitt första barn. FP

Så det sista och det som genomsyrar hela artikeln: ansvarstagande kvinnor och viljesvaga män. Män som måste smörjas med jämställdhetsbonus för att vara sååå snälla att stanna hemma eller tjatas hem av mamman. 

En rådgivare till den svenska jämställdhetspolitiken med total avsaknad av såväl kunskaper som insikter.  Det förklarar en hel del av Alliansens genusblindhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.