Gôr bra och gôr dåligt

 En massa respekt till Unni Drougge ! Dels för att Unni uppmanar: Rösta in Gudrun! Skicka iväg henne på kvasten till Bryssel! (fniss….meningen illustrerar det påskkort som Gudrun skickade ut…ifall någon undrar över “kvasten”…)

Sedan för att Unni Drougge lägger ut sin ljudbok för fri nedladdning – ladda ned Boven i Mitt Drama Kallas Kärlek här :

Idag vill jag demonstrera mitt avståndstagande från den snikna och maktlystna upphovsrättslobbyn som villigt såpar banan för storebrorssamhället, samt ge mitt fulla stöd till The Pirate Bay, genom att donera min senast utgivna bok. Den tryckta utgåvan har redan fått åtskilliga läsare att reflektera över och förändra sina liv. Det är framför allt det som driver mitt författarskap: att inspirera och påverka. Inte att räkna pengar. Dessutom tror jag inte att jag kommer att förlora en enda spänn på kuppen.

En fräsch vindpust i det gytter av egotrippar och girighet som annars är utmärkande för tidsandan – heja, heja – gôr bra (= skitbra på rikssvenska 🙂 )!

Tyvärr kanske inte danska lyssnare får ta del av Drougges verk om TPB  blockeras. Herregud, hur mycket cash plöjs inte ned i fildelningsfrågan? Under hela interneteran har pedofiler begått fasansfulla övergrepp på hundratusentals barn och gladeligen delat med sig hejvilt.  Var har den fasta övertygelsen att sätta stopp, att agera varit då? En eloge till Ecpat och en eloge till alla poliser som enträget orkar fortsätta jobba mot nätpedofilerna. Men makten, staten och den samlade politiska etablissemanget har inte tillnärmelsevis drämt till med storsläggan mot det verkliga hotet. De verkliga förövarna. Istället har tid, energi och pengar lagts på att klämma åt film-, musik- och boknedladdare. Och ännu mer pengar går åt att ev reprisera Pirate Bay-rättegången.  Gôr dåligt. (= skitkasst på rikssvenska 🙁  )

När nu Antipiratbyråns skickar mejl till svenska torrentsajter verkar inte steget till att Antipiratbyrån startar nedladdningstjänst långt……All galenskap verkar vara fullständig i (o)ordning.

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

– Marita –

No Comments

vmm

Jag tycker frågan om fildelning är svår.

Artister måste få tjäna pengar på det dom gör och jag skulle knappast komma på tanken att åka hem till en artist och “pengadela”.

Alla artister vill så klart nå ut till en så stor publik som möjligt, särskilt om det handlar om en författare som skrivit en debattbok. Då är ju målet att den ska spridas till allt och alla.

Du kan säkert dom flesta argument för och emot men just det här att fildelning leder till att artister ska tjäna sina pengar på konserter istället… ja, vissa artister tjänar grova pengar på konserter. Men det är faktiskt inte många. Dom flesta harvar på i någon studio och fyller inte Globen, för att uttrycka sig milt. Fildelning är bra för dom artister som är väldigt okända och inte lever på sitt artisteri och kan vara bra för dom som utan problem kan locka 10.000 till Globen. Men alla dom andra artisterna i mellanskiktet tjänar nog inte på fildelningen.

Och en författare eller fotograf som hankar sig fram på sitt skrivande eller fotande, och i det skiktet ligger dom flesta, tror jag inte gynnas av fildelning. Dom kan inte locka 10.000 personer till Globen som betalar 350 spänn var för att komma in för att höra högläsning av senaste boken eller få se dom senaste bilderna som tagits. Däremot kan dom se att det dom åstadkommit är tillgängligt för alla gratis via internet. Jag lovar att dom kommer att kunna hålla sig för skratt hela vägen från banken.

Men det här måste lösas. Fildelning är här för att stanna. Ingen kan sätta så många människor i fängelse att det här upphör och dessutom kommer det alltid att finnas tekniska lösningar som gör att saker kan spridas. (jodå. Jag är född 1973 och minns att på 1980-talet så satt jag och kopierade spel till Commodore 64 genom att spela in ljudet på kassettband från ett till ett annat – under en filt så ställde man två kassettbandspelare bredvid varandra och den ena på play och den andra på play/rec och så hamnade spelet på kassetten på den andra kassetten. Fanns inget kopieringsskydd i världen som kunde förhindra den metoden. Däremot fanns det ibland enklare sätt att skapa kopior. Men hur som helst så är grejen att det kommer inte att tekniskt gå att sätta stopp för kopiering och spridning)

Upphovsrättsskyddat material kommer att kunna spridas vad vi än säger. Det kommer att spridas. Artister måste få betalt. Och betaltjänster kommer inte att lösa problemet. Många säger “ja, men om det är enkelt att betala 5 kronor för en låt så kommer folk sluta ladda ner”. Nej, nej, nej. Så länge det kostar för varje nedladdning så kommer folk att kopiera och sprida. Det skulle kunna kosta 38 öre och vara jätteenkelt att betala men folk skulle ändå ladda ner olagligt.

Mitt förslag: lägg en avgift på internetuppkopplingen och släpp all övervakning av nedladdningen. Lägg på en krona om dagen för internetuppkopplingen, skicka pengarna till en fond, försök kolla vad folk laddar ner och ge artisterna ersättning från fonden i proportion till hur många som laddat ner. Släpp övervakandet och bevakandet. Det här systemet skulle göra att artister kan tjäna pengar på det dom gör, det skulle göra den olagliga nedladdningen onödig (eller laglig, kan man säga), ja, det skulle släppa på så många klutar i den här frågan.

Sätt igång hjärncellerna nu för att hitta ett tekniskt system som registrerar nedladdning utan att integriteten för internetanvändaren riskeras utan för att man ska se vad som laddas ner och så att artister kan få en ersättning ur artistfonden (nytt ord). Och hitta en lösning så att alla som använder internet får betala typ en spänn per dag oavsett internetleverantör till artistfonden.

Ska det vara så jävla svårt?

Reply
John E Thelin

“Artister måste få tjäna pengar på det dom gör”

Självklart. Peka på en enda person som sagt motsatsen.

“Sätt igång hjärncellerna nu för att hitta ett tekniskt system som registrerar nedladdning utan att integriteten för internetanvändaren riskeras utan för att man ska se vad som laddas ner”

Det där är lika smart sagt som att be nån hitta på ett system som granskar alla post för att se vad som skrivs utan att kränka brevhemligheten. Antingen så är folks privatliv en fredad zon eller så är den inte det, det finns inga mellanting.

Och vad då “gör bra och gör dåligt”? Menar du “görbra och gördåligt”, kanske?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej John
Och vad då “gör bra och gör dåligt”? Menar du “görbra och gördåligt”, kanske?
Nä, en medveten särskrivning. Menar att Unni gör ngt bra: Gör bra, vilket är görbra osv.

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.