Glödhet materia

I världens mest jämställda land, har gravida nekats sjukpenning för att de väntat barn.  Detta för att vänta barn är en naturlig del i livsprocessen. Året är 2009. Som om graviditet vore en immunititet mot  sjukdom, mot sjukförsäkringssystemet.  Nu (kanske) det är slut med det. 4 kvinnor fick idag rätt i Stockholms tingsrätt. DO :s pressmeddelande:

En busschaufför, en förskollärare, en arbetsmiljöinspektör och en sjuksköterska nekades sjukpenning under graviditeten. Försäkringskassan motiverade sina avslag med att graviditet inte är en sjukdom och att kvinnornas besvär var en naturlig del av livsprocessen

……………….

– En statlig myndighet ska inte luta sig mot ett sjukdomsbegrepp som formulerades på 1940-talet. Vi lever i en annan tid nu, kvinnors rätt till egen försörjning är en nödvändig förutsättning för ett jämställt samhälle.

Saxat ur tingsrättens dom: (som finns  här )

Läkarutlåtande: Kan ha 4 smärtsamma sammandragningar per timme. Värken ökar av belastning och sammandragningar kommer tätare vid stress. […] Har försökt att vara på arbetet ett par dagar, men kan det inte. Risk för förtidsbörd?
 
Försäkringskassans svar: ….. I ditt nya medicinska underlag som inkommit i samband med din begäran om omprövning skriver läkaren ’risk för förtidsbörd?’. Du skriver även i din begäran att du fått ökade sammandragningar med risk för att föda för tidigt. Eftersom detta är helt nya uppgifter som aldrig nämndes under den period som denna omprövning gäller det vill säga den 13 januari 2006 finner Försäkringskassan att dessa uppgifter inte ändrar Försäkringskassans beslut.
Mållös.
Fast vi vet inte om det verkligen är slut med könsdiskrimineringen. Christina Husmark Pehrsson: 

Jag ska träffa Försäkringskassans styrelse nästa vecka och jag kommer naturligtvis ta upp detta och försäkra mig om att Försäkringskassan tar allvarligt på detta och arbetar vidare med frågan så att människor inte upplever att de blir diskriminerade. AB

Inte “upplever” diskriminering…..?  Men alltså, kvinnor ska inte bli diskriminerade.  Generaldirektören Adriana Lender vill ha en särskild graviditetsförsäkring: “en graviditetsersättning som skulle gälla de sista månaderna före förlossning“. Varför då, det inbjuder ju bara till forsatta problem?  Hur som helst känner Husmark sig inte “mogen” att fatta beslut om en ev. graviditetsförsäkring.

“Mogen”……nuvarande förarbeten är 60 år.. Och fortfarande behandlas graviditet och sjukpenning som glödhet materia. Ingen vill se det, ingen vill ta i det.

Nu vet iaf  Försäkringskassan och regeringen att det könsdiskriminering.  Det som alla redan begripit, inte minst de som drabbats. Den kunskapen kan ju vara en bra början.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.