Fri kollektivtrafik: en möjlig omöjlighet

Planka.nu kräver fri kollektivtrafik. Fri kollektivtrafik ska också Fi sträva efter:

Fi ska verka för att förbättra kollektivtrafiken och sträva efter att göra den avgiftsfri. Fi

En utopisk omöjlighet? Nja, milt uttryck borde Västtrafiks biljettssystem vara en omöjlighet. Vilket den i högsta grad är för resenärerna. Zoner, in- och utcheckning, betala med allt utom kontanter. Vilket ger helt omöjliga resor för väldigt många människor: äldre, funktionshindrade. Och jag som mycket van resenär, känner mig inte alls trygg i att åka över zoner och komma ihåg att stämpla ut vid avstigning. Rörigt, omständligt och ett kostsamt system.

Att bötfälla en 15-åring 1200 kr för försenat sms-kvitto är skrattretande. Om det varit roligt. Det är det inte. Sms-biljetten kan ibland dröja flera minuter. Blev själv uppmanad av Västtrafik att skicka sms innan bussen kom. Men om den är försenad, eller inte kommer alls? Ja, då träder ju resegarantin in, blev svaret. En klen tröst för en ungdom som ofta har kontantkort och där kanske sms-biljetten nollställer saldot. Inga pengar på mobilen, kontantförbud på bussen. Ingen resa hem. Därför messar man när vagnen kommer. Men det kan alltså bli ett dyrt sms.

Innan den fria kollektivtrafiken vore det fint om samtliga regionpolitiker och ansvariga tjänstemän, själva använde kollektivtrafiken under 1 år och att resandet skedde med värdekort, sms-biljetter och kontokort. Och önska ett Lycka till! Det behövs.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.