Feminist, javisst!

Rekord i antifeministisk politik, skriver Gudrun Schyman på GP-debatt idag.  Det handlar förstås om Alliansens hafsstyre 2006-2010.  I “världens mest jämställda land” (håhåjaja..) går det bakåt med jämställdheten.  Något som endast är möjligt genom en medveten politik.

När Feministiskt Initiativ kom ut som politisk kraft 2005 startade en feminismtävling bland de etablerade partierna. Socialdemokraterna – nätverket Feministas, Centerpartiet – Feminism för alla och Folkpartiet hävdade desperat feminismens liberala ursprung som vore det en garant för dagens politik. Kristdemokraterna, som på senare tid markerat mot både feminister och feminism, snickrade på sin etiska halleluja-feminism. Och lika hastigt som feminismen klistrades på partiprogrammen 2005, lika hastigt dog den i plötslig feministisk död med drevet mot Fi i valet 2006. Detta förvånade knappast någon, men är anmärkningsvärt. I efterhand kan vi konstatera att feministinfluensan var snabbt övergående och att höger- vänstersjukan fortsatte med sin torrhosta.

Ja, pendeln slog sannerligen över med all kraft från alla-feminister, till ingen-feminist. Från jämställdhet till “teambuilding”, som Annika Marklund beskriver så exakt. Nu svänger pendeln tillbaka, vilket vi märker varje vecka. I skrivande stund har FB Feminister har bättre sex har just nu 1949 fans.  Feministiskt Initiativ FB har 2223 vänner . En strid ström av nya Fi-medlemmar runt om i landet. Så många som är intresserad av förändring, av att själva bidra till ett rättvist samhälle.

Johan Hakelius tror att Gudrun Schyman “har en evig plats i ljuset, men har förlorat all politisk kraft”.  Låter som en desperat besvärjelse, som ett mantra att upprepa gång på gång: hoppas, hoppas att det omvandlas till sanning….Det gör det inte. Gudrun och Fi är här för att stanna. Punkt.

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.