Fattigdomen som ökar

Vänsterns Ulla Andersson  och Lars Ohly, pekar på att inkomstklyftorna ökar mellan män och kvinnor. Vilket tidigare RUT-utredningar också visat. Synnerligen nedslående är att fattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar ökat från 19 procent 2006 till 30 procent 2009.  Makalösa Föräldrar anger4 orsaker till den allt sämre ekonomin för ensamföräldrar:

1. Besparingarna på bostadsbidraget 1997 gjorde att en ensamförälder i genomsnitt förlorade 4500 kr per år. En stor skillnad för oss som lever på marginalen. Majoriteten av mottagarna av bostadsbidrag är ensamföräldrar. (Siffror från Boverket). Samtidigt har bostadsmarknaden dragit iväg, hyrorna har blivit betydligt högre och hyresrätter blir bostadsrätter. Det minskar det ekonomiska utrymmet för ensamföräldrar. Över 60% av ensamföräldrarna bor i hyresrätt. Utredningen om allmännyttan kommer med förslag som försämrar vår situation ännu mer om dom går igenom. Allmännyttan ska finnas på marknadsvillkor, hyrorna höjs med 63% på tio år enligt Hyresgästföreningen.
2. Gifta pappor har högst lön, ensamstående mammor har lägst lön enligt en rapport från LO. I en rapport från försäkringskassan nyligen slår man fast att ensamförälderskapet i sig är en faktor för sämre inkomstutveckling.

3. Sysselsättningen bland ensamföräldrar har sjunkit sedan 1990. Idag är 14,5 procent av ensamstående mammor med barn under 7 år arbetslösa, motsvarande siffra för de ensamstående papporna är också hög, 4,5 procent.

 

4. Förändringar i sjukersättning och a-kassa blir försämringar för ensamföräldrar. Det påverkar vår grupp mer än andra grupper, eftersom den inkomsten är familjens enda.
 
– Vår slutsats är att det inte får finnas några hinder för ensamföräldrar att komma i arbete, att försörja sin familj. Det är därför vi driver frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid. En diskussion om fattigdom kopplat till jämställdhet är också på sin plats, säger Makalösa Föräldras Helene Sigfridsson. Källa: MF hemsida
 
Vi har tur som har Makalösa Föräldrar som lobbyorganisation. Tur att det finns en vilja, en drivkraft att visa på en vardag som aldrig nås av ändlösa mumlanden om jobbavdrag, fastighetsskatt och hushållsnära tjänster. 
 
Otur att vi har politiker som vare sig vill eller kan förstå.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 
– Marita – 

Ensamstående föräldrars ekonomiska situation Försäkringskassan Socialförsäkringsrapport 2009:4

No Comments

Jenny

Hej Marita!

Ja, barnen är som vanligt den grupp som drabbas värst. Att vara sjuk är svårt, att vara sjuk och förälder är gräsligt, att vara sjuk utförsäkrad förälder kan jag inte ens tänka mig.

Välkomna till RESURS; Nätverket för de alla sjuka och utsatta! (http://resurs.ning.com)

Jenny

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Jenny

Håller absolut med! Att “gå i någon annans skor”, skulle sannerligen behövas. Om de som beslutat om sjukförsäkringen, tillbringade 1 vecka som utförsäkrad ensam förälder, ja som utförsäkrad öht, hade ingen, absolut ingen tryckt på “ja-knappen”.

Tack för ert viktiga arbete!

/Marita

Reply
Janne Runsvik

Åter dessa skrik om mer bidrag från ensamstående mammor! Vill ni inte klara er på egna intjänade pengar?
Att klagan innehåller en massa sakfel gör inte saken bättre.
1. Bostadsbidraget är inkomstgrundat och lika oavsett kön, boendeföräldern får mer än umgängesföräldern, även vid växelvis boende. Är det rätt? (boendeförälder är oftast mamma)
2. Mamman arbetar oftare deltid än pappan. Ofta för att hon SKA ha barnen hos sig, pappa får de komam till varannan helg… Är det därifrån löneskillnaden kommer? Tror det eftersom de flesta går under kollektivavtal. Ändra reglerna så att båda föräldrarna har barnen lika mycket och båda kan jobba lika mycket så försviner det mesta av klyftan.
3. En arbetsgivare vill inte ha någon anställd som ständigt är hemma (med barn) eller inte kan jobba över o.s.v. Om båda föräldrarna har barnen lika mycket så försvinner skillanden och både mamma o pappa kan göra gemensam sak att motarbeta detta faktum. De kan dessutom “jobba på” halva tiden…
4. Förändringar i sjuk o a-kasse-system gör ingen skillnad på kön eller familjeförhållande. Ska det vara så att speciella grupper ska få fördelar? Är det då i jämställdhetens namn?
Barnens bästa är något som det ofta pratas om. Barnen själva vill oftast ha båda föräldrarna, helst tillsammans men om det inte går lika mycket. Barnen vill åxå ha föräldrar som mår bra och bra mår man om man klarar sig själv utan att vara beroende av bidrag, om man kan rå sig själv o “ladda batterierna”, om barnen mår bra.
Det mesta av det uppnås med växelvis boende och delat ansvar.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.