En välfärdspandemi

Att investera i välfärd borde vara en självklarhet.  Men istället snackas det direkt och indirekt om att strypa välfärden.  Om att fokusera på välfärdens kärna. Och att vi måste jobba mer och längre.  Fredrik och Mona gör gemensam sak när de attackerar välfärden.  Den Goda Framtiden existerar lika lite som insikten att som man sår får man skörda.

Men plötsligt börjar politiker och tjänstemän att unisont räkna på samhällsvinster. Plötsligt är alla överens om att investering i hälsa är absolut nödvändigt för framtiden. Det handlar förstås om svininfluensan och oenigheten består “endast” i vem som betalar:

– Det känns inte bra att vi ska stå för allt. Vaccinationerna utgör ett stort samhällsintresse. Vi borde få tillgodoräkna oss den vinst som blir när man minskar antalet sjukskrivningar, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting till TT. Folkbladet

När Resursbloggen frågar:  Tänk om vi inte har råd att spara mer på välfärden?, är svaret givet: Vi har inte råd, och tvärtom skall vi öka, satsa mer.  Man kan nämligen inte spara på välfärd,  i samma takt som man snålar (sparar) ökar samhällets och individens kostnad.

Vi skall omedelbart upphöra med stängningar av terapimottagningar för ungdomar, som ex. Humlan i Göteborg. Och se till att GUTS öppnar utan neddragningar.  Införa generell arbetstidsförkortning. Nu.

Det är mycket märkligt att den globala krisen inte ger upphov till nytänkande.  Hur kan det vara möjligt att det endast är Fi som ser välfärden ur perspektivet att färdas väl.  ? Som kräver att välfärden vidgas till att handla om allt som ger ett bra liv: frihet från våld t.ex.  Sverige har tankesmedjor i varenda gathörn och vi har såväl välutbildade som -betalda politiker och tjänstemän som borde åstadkomma en ynka nypa sund vision. Icke. 

Svininfluensan kan därför vara vår tids räddning. Kan vara den faktor som får beslutsfattare att inse att människors hälsa, medborgarnas välmående får kosta, måste kosta, eftersom det till syvene och sist blir billigare. Billigare och bättre. Hoppas att beredskapen och insikten om vaccinering sprider sig, blir till en pandemi, till samtliga politikområden.   

Ett vaccin för framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

– Marita –

No Comments

vmm

Det kan såklart vara fel på mig men jag känner inte riktigt att jag förstår vad du vill säga i det här inlägget.

Reply
Fior i Västra Götaland

Det är såklart rätt av Dig att inte förstå: gjorde nämligen inte jag heller när jag klickade “publicera” i natt…:) Men jag ooooorkade inte korrigera då, utan gör det under dagen.

/Marita

Reply
Mamma till kroniskt sjuk ung man

Svininfluensan – dold agenda?

Nu ska svininfluensan och smittspridningen inte längre kartläggas, är du sjuk och uppsöker vården får du inte reda på om det är den du har så att du kan få antviral behandling inom 2 dyng från insjuknandet enligt smittskydsinstitutets hemsida. Nu väljer socialstyrelsen att köra över dem och mena att antivirala medel ska skrivas ut mer restrektivt. Den svensk som blivit allvarligast sjuk hittills blev hemskickad utan antivirala medel med rådet om att ta alvedon eller motsvarande… killen på 22 år blev sen livshotande sjuk.

Man ska själv ta ansvar för att inte smitta andra med det man inte vet om man egentligen har…

Som nuläget är så drabbas mestadels yngre med kroniska lung-hjärt-diabetes-mfl sjukdomar hårdast. En “utrensning” bland dessa skulle minska utgifterna för sjukvård under många år framöver, än bättre än när de drabbar gamla på vårdhemmen.

Kan det vara på det viset som svininfluensan kan vara vår tids räddning för välfärden?

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej
Suck, tack för infon….Ja, man kan verkligen börja undra. Det Du beskriver blir ju ett Moment 22 och oerhört allvarligt för de redan utsatta. Läste nyss i dagens Göteborgs-Posten om att Sahlgrenska inför stopp för dyra mediciner för nya svårt sjuka. Läkaren måste ansöka till ett medicinskt råd för att få skriva ut. Finns ingen länk för dagens artikel men det har varit på tapeten ett tag http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=500262 (GP juni 2009).

/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.