En ursäkt räcker inte

Läste idag på  Aftonbladet SD´s Jimmie Åkesson ber om ursäkt för partiets uttalanden.

Vi tillstår och beklagar att det faktiskt ligger något i kritiken om att enskilda företrädare för vårt parti, vid enstaka tillfällen under de gångna åren, har uttalat sig på ett olämpligt och onyanserat sätt om homosexuella som grupp.

En ursäkt räcker inte. Deras politiska program talar helt för sig själv. Där vill man förbjuda lesbiska att inseminera, de vill också sätta stopp för möjligheten att adoptera och deras familjepolitik tar oss tillbaka på 50-talet då begreppet kärnfamilj myntades. Så här står det i SDs handlingsprogram för familjepolitik:

Sedan mänsklighetens begynnelse, och i så gott som alla samhällen, har kärnfamiljen varit den grundläggande enhet varpå samhället baserats.  Det kärleksfulla förhållandet mellan man och kvinna, och deras barn, är den nödvändiga förutsättningen för harmoniska samhällsförhållanden.

Mänsklighetens begynnelse? Knappast. Det är svårt att se var i deras politiska dokument de menar att de skulle vara ett parti för HBT-personer (som artikelns rubrik säger). Verkligen svårt. Man kan inte enbart skriva in ett par rader i ett principprogram om FN´s deklaration om mänskliga rättigheter och tro att det skulle legitimera vad de i övrigt menar.

Vi måste vidga familjebegreppet och skapa ett samhälle som uppvärderar och möjliggör en mångfald av familjebildningar. Politiken och samhället måste anpassas för såväl ensamstående föräldrar som för ombildade familjer och regnbågsfamiljer. Inom begreppet familj måste också personer som lever ihop men inte har barn ingå. Det betyder att vi måste utmana heteronormativiteten.

/Stina Svensson

10 Comments

Marita

Skitprat att det handlar om “enstaka” uttalanden. Björn Söder har drivit en hatkampanj mot hbt och som partisekretererare kan han knappast anses vara en enskild medlem. Kanske tystas hans angrepp nu. Men åsikterna finns kvar. Och därmed den politiska grunden.
Expo 2007 http://expo.se/2007/48_2020.html :

Björn Söder skriver på hemsidan för Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren att homosexualitet är att jämföra med sex med barn och djur:

“Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall “normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.”

……………..Björn Söder skriver i sin artikel att homosexualitet för vissa kan uppfattas som naturligt “eftersom det förekommer i naturen”. Men han tillägger att “med det resonemanget skulle även pedofili vara naturligt.”

Från Björns Söders egen sida om Pride: Artikel | 2003-07-31 | Av Björn Söder
Det moraliska förfallet fortsätter
På lördag kommer jippot att kulminera i den traditionella paraden. I denna parad går riksdagsledamöter, partier och organisationer hand i hand tillsammans med nakna och halvnakna människor som uppträder på ett sådana sätt att de egentligen borde sitta inlåsta för förargelseväckande beteenden. Det märkliga är att polisen accepterar sådana beteenden. Kanske är det för att deras arbetsgivare, riksdagspolitikerna, går i tåget? Eller kanske är det för att deras uniformerade homosexuella kollegor går med och demonstrerar – något som borde vara solklara brott mot i vilka sammanhang polisuniformen får brukas (Kanske ser vi snart poliser med vänsteråsikter gå uniformerade och demonstrera för Kuba eller varför inte poliser med nazistiska åsikter gå uniformerade och demonstrera för pajasen Hitler?).

Sverige som förr i tiden stod som en symbol för etik och moral är idag ett land i moraliskt förfall. Resultatet av sextio års socialdemokratiskt vanstyre med borgarnas goda samtycke ser vi här och nu. De tidigare honnörsorden är sedan länge bortflugna och samhället befinner sig i ett moraliskt förfall på väg utför. Sverige är ett land på väg utför.

Reply
svalin

Tror SD på allvar att folks ska gå på den lätta? Homofobin lyser ju igenom lång väg.

Reply
Lisa

Tror de att de lurar någon med sin nyfunna HBT-vänlighet? Det är bara att bläddra till SD:s partiprogram och läsa om deras familjepolitik, där de bl.a. oroar sig för en “ökad ombytlighet i förhållandena mellan män och kvinnor ” under de senaste decennierna. De vill också:
“Värna om varje barns rätt till en mor och en far, vilket bland annat innebär en återgång från besluten om att ge samkönade par adoptionsrätt och lesbiska par rätt till insemination. ”

I ljuset av detta känns HBT-kramandet som mycket tunn och lättgenomskådad fernissa. SD flörtar med HBT-väljarna och försöker vifta med islamskynket… Ja, jag säger då det. Första april är inte förrän i övermorgon.

OM det nu skulle vara sant att antalet öppet homo-, bi- och transsexuella som anslutit sig till SD har ökat, så vore det väldigt intressant att se siffror på det. Tills dess är jag skeptisk. Och den där ursäkten tror jag inte på. För det handlar om mer än “enskilda företrädare för vårt parti, vid enstaka tillfällen under de gångna åren”.

~Lisa

Reply
vmm

Det verkar här som att det vore mycket bättre om SD inte skulle be om ursäkt för vad vissa i SD sagt. Och ni tycker det vore bättre om SD inte skulle ändra åsikter. Det vore bättre om dom inte accepterade homosexuella. Ni vill inte förlåta, ni vill att partiet ska vara kvar som ett homofientligt parti.

Men tänk efter: är det en bra inställning från er sida? Är det inte helt fantastiskt bra av ett parti att faktiskt ändra åsikt från en sämre till en bättre? Det borde man väl applådera? Och är det inte också ganska modigt och bra gjort av ett parti att gå ut och erkänna misstag och helt enkelt säga att det man sagt tidigare var fel? Den typen av erkännanden är INTE vanliga i politiska partier. Tyvärr.

SD vill ändras. Snälla, låt dom FÅ ändras! Det sämsta ur alla perspektiv är väl att inte låta SD få lämna extremistträsket.

Även om jag själv är mer liberal än SD på det här området så har jag svårt att se att deras åsikter nu skulle kallas extrema. Det är som dom säger att förmodligen är dom ganska representativa när det gäller åsikterna bland svenskarna och dom har liknande åsikter som finns i dom flesta andra länder. Fel? Möjligen. Men inte extremt.

Reply
Callisto

Jag var helt övertygad om att de släppt årets aprilskämt ett par dagar för tidigt. SD som homovänligt parti? Med deras partiprogram så känns uttalandet som en idiotförklaring av folket. Vi KAN läsa innantill. Även vi flator är läskunniga. Bummer…

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej vmm

Läser man SDs politiska dokument så räcker inte den ursäkten tyvärr. SD framhåller mycket tydligt sina åsikter om ett land, ett folk, en kyrka, ett språk, en sexualitet och en typ av familjebildning. Jag förstår inte varför SD har med de få rader om att man står bakom FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Har man läst deklarationen undrar jag? Nej blir ju mitt svar då på den retoriska frågan. De som har uttalat sig och det som Jimmie ber om ursäkt för, de har ju bara framfört partiets politik. En politik som faktiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

mvh
Stina Svensson

Reply
vmm

Stina Svensson: om SDs politik bryter mot dom mänskliga rättigheterna så är det såklart allvarligt. Men vad är det i deras politik som bryter mot dom mänskliga rättigheterna? Anklagelsen är enorm så därför vore det ju bra med någon slags förklaring.

Och lite mer allmänt: hur ska vi förhålla oss till ett parti som bryter mot dom mänskliga rättigheterna. Läste häromdagen en ledare i Aftonbladet (som ju inte tillåter SD att annonsera, för övrigt) att “SD måste hållas utanför det parlamentariska systemet”. SDare har fått sparken för att dom är SDare – och facket gör inget utan utesluter SDare för att dom är SDare. Osv. Jag kan ge en lista på liknande åtgärder som SD och SDare har råkat ut för. Dessa åtgärder brukar motiveras med att man vill stå för demokrati och alla människors lika värde. Är inte det ironiskt så säg. Jag känner att jag blir mer provocerad av åtgärderna när man motiverar dom med fina ord om att man vill stå för demokrati, alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. “Det är för att jag är snäll och vill hjälpa dig som jag måste slå dig”. Det blir en andra våldtäkt, för att anspela på Bjästafallet.

Nåja, nu svamlade jag ut, och känn dig inte personligt träffad av det här. Men jag undrar faktiskt om det här att SD skulle bryta mot dom mänskliga rättigheterna om du verkligen menar det. Och vad du menar. Och vad du tycker det ska få för konsekvenser. Lite sånt.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.