Bullerbyar och miljonprogram

Lyssnade nyss på P1:s språket som rapporterar från en “gammalsvenskby” i Ukraina. Det finns även en förening: Svenskbyborna :

Svenskbyborna är ättlingar till svenska bönder som 1781 tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina, där de grundade Gammalsvenskby. De lyckades bevara svenskheten i fråga om både språk och sedvänjor.
 

Mmmm: “lyckades bevara svenskheten i fråga om både språk och sedvänjor”. Något bra, något som de lyckades med. Men om det istället stod: “lyckades bevara kurdiskheten i fråga om både språk och sedvänjor”. Och det handlade om Sverige? Lika bra, eller ett hot mot integrationen?

“Byar”, “kolonier” , “invandrartäta”och “ghetton”: så olika samma fenomen beskrivs. Fenomenet när en grupp som talar ett gemensamt språk lever nära varandra.  “Skottlossning vid svenskby i Thailand “.  Otrevlig händelse i mysig miljö. En “svenskby”, lite bekymmersfri bullerbykänsla. Till skillnad från skottlossning i Rosengård.

Spanien och Chile har “svenskkolonier”: svenskar som ex. Nadia skriver om . Man söker sig till människor som talar samma språk, vilket väl känns rätt naturligt. Om man är svensk utomlands, vill säga. Svenskar i Spanien beskrivs i ett tv-inslag småpittoretskt . Svensk mat, svenska tidningar och inte minst: att få prata svenska.

Invandrare i Sverige beskrivs i termer av problem. Utländsk mat, utländska tidningar och framförallt: att de tvunget ska prata sitt språk.

Sabuni och Ullenhag tror att misslyckad integration sitter i väggarna, bokstavligt talat ,och vill riva miljonprogrammen. Nog dags att snacka diskriminering och den har inte formen av huskropp, utan av samhällskropp. Miljonprogrammen behöver upprustning, är själv uppvuxen i ett och jag vet bristerna. Men också fördelarna. Men att leka integrationsfrämjande som Sabuni och Ullenhag gör, minskar inte diskrimineringen.  Och vem har råd att bo i Sabinus och Ullenhags områden?

Att värna särart och ursprung är respekt.  Inte att särbehandla negativt, vare sig man bor i en svenskby eller ett miljonprogramsområde.

–  Marita –  

Bra om Sabunis och Ullenhags senaste påhitt: Blatte i Svenneland-blogg

No Comments

Oscar

“Mmmm: “lyckades bevara svenskheten i fråga om både språk och sedvänjor”. Något bra, något som de lyckades med. Men om det istället stod: “lyckades bevara kurdiskheten i fråga om både språk och sedvänjor”. Och det handlade om Sverige? Lika bra, eller ett hot mot integrationen?”

Det beror på, springer svenskarna i Ukraina runt och våldtar, rånar och misshandlar andra ukrainare? Har en överdrivna krav på samhället, och blir bortskämda av den ukrainska staten?

Reply
fiavg

Hej Oscar
Oj, “springer det runt individer” och “våldtar, rånar och misshandlar andra” invånare. Det låter mycket, mycket allvarligt.

Eller mycket, mycket fantasifullt, kanske?

Hälsar Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.